Boycot tegen Shell vandaag van start

19 augustus 2015 – De Greenpeace-campagne ‘Veertig dagen zonder Shell’ is vandaag van start gegaan. Volgens het AD met 6.000 deelnemers.

De Greenpeace-actie is gericht tegen de boringen van Shell op de Noordpool. Greenpeace roept op 40 dagen niet bij Shell te tanken en een verklaring te ondertekenen.
Greenpeace: ‘Nu heeft Shell zijn pijlen gericht op de Noordpool. De kans op een olieramp bij oliewinning is in dit gebied 75 procent. De troep opruimen is door de barre omstandigheden vrijwel onmogelijk. En we hebben geen Noordpoololie nodig. Om de opwarming van de aarde te stoppen, moet deze voorraad juist in de grond blijven.’

Verklaring
De te ondertekenen verklaring: ‘Ja, ik neem afstand van de roekeloze olie- en gasboringen van Koninklijke Nederlandse Shell. Ik neem afstand van een ‘koninklijk’ bedrijf dat snelle winst belangrijker vindt dan mensenlevens. Van een multinational die waarschuwingen voor klimaatverandering en milieuproblemen negeert. Ik schaam me voor deze oliereus die onder Nederlandse vlag al talloze slachtoffers heeft gemaakt en in het Noordpoolgebied afkoerst op een nieuwe milieuramp. Shell zet met zijn acties willens en wetens onze toekomst op het spel. De risico’s zijn onverantwoord en onaanvaardbaar. Daarom zeg ik: niet namens Nederland, niet in mijn naam.’

6.000 deelnemers
‘Duizenden Nederlanders mijden de benzinestations van Shell’, meldt het Algemeen Dagblad vanmorgen. Welgeteld 6.000 Nederlanders. Of dat veel of weinig is, laat de krant in het midden.
Het AD heeft wel een eerste reactie van Shell: ‘(…) “Mensen hebben het recht om te protesteren tegen onze inspanningen om aan de wereldwijde energievraag te voldoen,” zegt woordvoerder Jeanette Hamster. ”Alles gaat netjes volgens de eisen en we blijven ons inspannen om het werk op een veilige en voor het milieu verantwoorde manier te doen.” (…)’.

Bronnen
Greenpeace, ‘Maak een statement tegen Shell’
AD, 19 augustus 2015: Boycot. Al 6000 Nederlanders doen mee met actie van Greenpeace. ‘Mijd Shell vanwege poololie’ (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie, 18 augustus 2015: Shell krijgt definitief toestemming voor boring poolgebied
FluxEnergie, 18 augustus 2015: Reacties op start boringen Shell in poolgebied
FluxEnergie, 10 augustus 2015: Greenpeace roept op 40 dagen niet te tanken bij Shell

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.