BP: ‘Lekkende olie- en gasput bij Alaska is dicht’

BP: ‘Lekkende olie- en gasput bij Alaska is dicht’

18 april 2017Het lek is gedicht, aldus BP. Vrijdag werd een lek ontdekt bij een olie- en gasput in het arctisch gebied in Alaska. BP had het probleem, waarbij ruwe olie en gas uit de put spoten, zondag verholpen, aldus the New York Times.

Het is nog niet duidelijk hoeveel olie en gas uit de put is gelekt en welk effect dat heeft op de omgeving, maar het lijkt erop dat de olie alleen direct rond de put is terechtgekomen en niet in de omliggende toendra, aldus een woordvoerder van BP in The Wall Street Journal. De oorzaak wordt nog onderzocht.

De operatie om de put te sluiten werd bemoeilijkt door de harde wind en ontploffingsgevaar, waardoor ook de werkers rond de put geëvacueerd moesten worden, aldus the New York Times.

Het is niet de eerste keer dat BP in Alaska te maken heeft met lekkende olie. Het bekendst is de ramp met de Deepwater Horizon in 2010, de grootste offshore olielek in Amerikaanse wateren. Maar ook op land ontstond in 2006 en in 2009 een lek in een pijpleiding, waarbij respectievelijk 4.800 en 1.100 vaten olie vrijkwamen.

Bronnen
Wall Street Journal, 17 april 2017: BP’s Leaking Oil and Gas Well in Alaska Successfully ‘Killed’ (via Blendle)
New York Times, 16 april 2017: BP Struggles to Control Damaged Well in Alaskan Arctic

Foto: Productiefaciliteit in Alaska (BP)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.