BP sluit olieplatform in de Noordzee na lekkage

BP sluit olieplatform in de Noordzee na lekkage

4 oktober 2016BP heeft de oliewinning op het platform Clair in de Noordzee gestaakt na de ontdekking van een olielek. Volgens BP is 95 ton olie in zee terechtgekomen. Het bedrijf meent dat het het beste is de olie te laten opnemen door de zee, maar houdt de olievlek in de gaten. 

Het lek op het platform, 75 kilometer van de Shetland Eilanden, is veroorzaakt door een ’technische storing’ en werd binnen een uur ontdekt, aldus BP in een persbericht. BP heeft het platform tot nader order gesloten.

Uit een bericht van BP
‘(…) At present, it is considered that the most appropriate response is to allow the oil to disperse naturally at sea, but contingencies for other action are being prepared.
The most likely volume of oil to sea has been calculated from platform data as around 95 tonnes.
Both direct observation from surveillance flights and oil spill modelling continue to show the oil moving in a northerly direction away from land. The most recent surveillance flight already indicates significant dispersal of the oil at the surface. (…)’

De lekkage komt op een vervelend moment voor BP, signaleer de Financial Times. Vorige week kwam de Hollywoodfilm Deepwater Horizon uit, een dramatische reconstructie over de BP-olieramp in de golf van Mexico in 2010.

Bronnen
BP, 3 oktober 2016: Statement regarding Clair oil release
BP, 4 oktober 2016: Update 1545: Statement regarding Clair oil release
Financial Times, 3 oktober 2016: BP shuts Shetlands platform after oil spill (registratie)

Foto: Het Clair platform in de Noordzee (BP)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.