Brabanders starten petitie voor groene stroom gemeente

Brabanders starten petitie voor groene stroom gemeente

8 juni 2016Brabanders in onder andere Boxmeer, Tilburg en Den Bosch zijn een petitie gestart om hun gemeente te bewegen groene stroom in te kopen. Zij reageren daarmee op een onderzoek in opdracht van Greenpeace waaruit blijkt dat lang niet alle gemeenten echt groene stroom inkopen.

Hoewel de gemeenten met het Rijk afspraken vanaf 2015 groene stroom in te kopen, kopen 167 gemeenten nog kolenstroom in – soms ‘groenwassen met groencertificaten’ – zo blijkt uit een onderzoek van SOMO in opdracht van Greenpeace Nederland.

Uit een bericht van Omroep Brabant
‘(…) Wie naar de kaart van Brabant kijkt ziet iets opvallends. In Midden- en West-Brabant wordt nauwelijks groene stroom gebruikt. In Noordoost-Brabant lijken ze nog nooit van groene stroom gehoord te hebben. In Zuidoost-Brabant is groene stroom heel gewoon. (…)
Na het bekend worden van dit bericht zijn burgers in verschillende gemeenten woensdag begonnen met een petitie. Op die manier willen ze hun gemeentebestuur oproepen voor groene stroom te kiezen. In BoxmeerTilburg en Den Bosch zijn al zulke petities gestart. (…)’

Uit een bericht van Arena Lokaal
‘(…) De gemeenten Grave, Landerd en Oss hebben geen informatie verstrekt aan Greenpeace, dus gaat de milieuorganisatie ervan uit dat ze bij de inkoop van stroom voor de goedkoopste certificaten hebben gekozen en dus ook gebruikmaken van zogeheten sjoemelstroom.
Schaijkenaar Carlo Wijnen is dinsdag een petitie gestart naar aanleiding van de resultaten van het Greenpeace-onderzoek. “Ik vind dat mijn gemeente bij de inkoop van elektriciteit moet kiezen voor écht groene stroom”, stelt Wijnen. Hij legt uit waarom dit in zijn ogen zo belangrijk is. “Wereldwijd lijden miljoenen mensen onder de gevolgen van de klimaatcrisis. Juist van je eigen overheid mag je verwachten dat zij haar verantwoordelijkheid neemt om het klimaat te beschermen. Gemeentes zijn grootverbruikers van stroom; gebouwen en straatverlichting zijn de grootste posten. Opvallend genoeg kiest de gemeente Landerd voor de goedkoopste en niet voor de groenste leverancier. (…)’

Schermafbeelding 2016-06-08 om 9.11.24 AM

Het loopt overigen nog niet storm met de petities. Op het moment van schrijven heeft de petitie van Tilburg 24 handtekeningen en die van Den Bosch 39. Over die van Boxmeer en Landerd zijn geen gegevens zichtbaar.

Bronnen
Omroep Brabant, 7 juni 2016: Brabanders beginnen petitie voor groene stroom na vernietigend rapport Greenpeace
Arena Lokaal, 7 juni 2016: Greenpeace: ‘Gemeenten Grave, Landerd en Oss gebruiken sjoemelstroom’
FluxEnergie, 7 juni 2016: ‘Gemeenten bezondigen zich massaal aan kolenstroom’

Foto: Protest van Greenpeace tegen kolenstroom (Greenpeace)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.