Brabants Energieakkoord: inspanningen verhogen

Brabants Energieakkoord: inspanningen verhogen

2 juni 2016Gisteren hebben 16 Brabantse organisaties hun handtekening gezet onder de ‘Brabantse Energiealliantie 2.0’. Het is een toezegging om de inspanningen te verhogen voor de realisatie van het eigen Brabantse Energieakkoord. Uiteindelijk wil dat akkoord een energieneutraal Brabant in 2050.

Uit een bericht van de provincie Noord-Brabant
‘(…) Brabant energieneutraal in 2050. Een mooie toekomstdroom waarvoor er al een goede basis ligt. Maar het gaat niet hard genoeg. Willen we echt de stap van droom naar werkelijkheid maken, dan moeten we versnellen. Daarvoor zijn ook impactvolle veranderingen nodig. Ware gamechangers zowel op sociaal als technologisch gebied. (…)
Op een aantal vlakken is het Brabant Energieakkoord (BEA) al overgegaan in uitvoering. Voorbeelden van projecten en programma’s zoals ‘Nul Op de Meter’, Zon voor Asbest, de green deal geothermie en een reeks clusters windturbines langs de A16 krijgen vorm. Toch erkennen de partijen dat op andere vlakken te weinig gebeurt. Hier mag het netwerk elkaar nog beter vinden en overgaan tot concrete acties voor een duurzaam Brabant.

Brabants Energiealliantie 2.0
De initiatiefnemers van het BEA en de provincie Noord-Brabant staan klaar om aan de slag te gaan en een start te geven aan het Brabants Energiealliantie 2.0. De nieuwe alliantie is er één van uitvoeringsplannen van en voor alle deelnemers. De ondertekenaars streven naar nog meer samenwerking en naar concrete prestatiecontracten die tot uitvoering leiden. Vrijblijvend onderdeel worden van het BEA2.0 bestaat niet; deelname betekent een inspanningsverplichting om tot een duurzaam Brabant te komen.

Ondertekende partijen
Partijen die het BEA2.0 ondertekenen zijn: Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging, Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie, Verenigde Energie Coöperaties Noord Brabant, Biobased Delta, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Brabantse Waterschappen, Brabantse Milieu Federatie, Telos, de gemeenten zoals Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven en Helmond, Brabant Water, Enexis, en Provincie Noord-Brabant. (…)’

160602-BEA

Bronnen
Provincie Noord-Brabant, 1 juni 2016: 16 partijen gaan voor duurzaam Brabant
Provincie Noord-Brabant: Energy Festival

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.