Brabantse gemeenten toch niet naar rechter om kerncentrale Doel

160303 ELECTRABEL kerncentrale doel

3 maart 2016Geen enkele gemeente in Midden- en West-Brabant neemt juridische stappen om de kerncentrale in het Belgische Doel te sluiten, aldus omroep Brabant. Het zou de verhoudingen tussen Nederland en België te veel verstoren, meent het gemeentebestuur van Bergen op Zoom.

In de gemeenten die dicht bij de Belgische grens liggen, zijn zorgen over de veiligheid van de Belgische kernreactoren in Doel en in Tihange. De relatief oude reactoren worden geplaagd door problemen, maar toch besloot de Belgische regering ze langer open te houden dan aanvankelijk gepland. Maastricht en de Duitse stad Aken bereiden een rechtzaak voor om de kerncentrale in Tihange te sluiten. Ook in Bergen op Zoom is de mogelijkheid van een rechtzaak onderzocht. Deze week liet burgemeester Petter weten geen rechtzaak aan te spannen, aldus Omroep Brabant.

Uit een bericht van Omroep Brabant
‘(…) “De kans van slagen achten we niet groot. Wij zijn van mening dat door het voeren van een juridische procedure de verhoudingen tussen Nederland en België zullen verslechteren.”
Ook zullen de contacten tussen Nederlandse en Belgische veiligheidsorganisaties onder druk worden gezet. Het college vindt het belangrijker de gemaakte afspraken een kans te geven. “Het voeren van juridische procedures zal deze kans niet vergroten.” (…)’

Ook andere gemeenten in Brabant gaan niet naar de rechter, stelt Petter.

Uit een bericht van Internetbode
‘(…) “Uit contacten met de omliggende gemeenten blijkt dat er geen enkele gemeente in Midden- en West-Brabant op dit moment van zins is een juridische procedure te starten. Ook de provincie Noord-Brabant heeft in een eerder stadium al aangegeven geen procedure te starten.” (…)’

GBWP, de grootste fractie van Bergen op Zoom, laat aan de omroep Brabant weten teleurgesteld te zijn.

Bronnen
Omroep Brabant, 2 maart 2016: Geen enkele gemeente stapt naar rechter om sluiting kerncentrale Doel af te dwingen
Internetbode, 1 maart 2016: Bergen op Zoom neemt geen juridische stappen tegen Doel

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.