Branchevereniging zon enthousiast over terugleververgoeding

‘Nog ruimte voor 145 miljoen zonnepanelen op Nederlandse daken’

Meer gebruik van zon moet in Nederland leiden tot 1 megaton minder CO2 uitstoot, stelt het regeerakkoord voor Rutte III. Om dat te bereiken wordt de salderingsregeling per 2020 omgevormd tot een terugleververgoeding. De branchevereniging van zonne-energieleveranciers reageert enthousiast. 

Zoals de voorgestelde terugleververgoeding er nu uitziet, zal die potentiële kopers van zonnepanelen veel meer zekerheid bieden, denkt Peter Desmet, bestuurslid van branchevereniging Holland Solar. “Het verschuiven van de energiebelasting op elektriciteit naar gas zou immers de salderingsregeling ondermijnen”, zegt hij in Solar Magazine, “Een terugleververgoeding heeft daar geen last van en geeft daardoor meer zekerheid. Bovendien is de invoering van een terugleververgoeding voor zonnestroom een stimulering voor het zelf opwekken van zoveel mogelijk elektriciteit.”

Veel voor weinig

De nieuwe regeling zal in 2020 213 miljoen euro kosten en na 2021 240 miljoen euro per jaar kosten, concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in de doorrekening van de plannen. Daarmee wordt vanaf 2035 648 miljoen euro per jaar bespaard. De salderingsregeling zou 207 miljoen euro in gekost hebben in 2020 en 240 miljoen euro in 2021, maar zou daarna veel duurder zijn geworden.

Bron:

  • Solar Magazine, 11 oktober 2017, ‘Regeerakkoord: ‘In 2020 al terugleversubsidie als alternatief voor salderingsregeling invoeren’’

Lees ook:

Foto: Solar Spirit

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.