Foto: Rooftop Energy

Bredase afvalberging wordt grote zonneweide

Van links naar rechts: Leendert Florusse (ceo Rooftop Energy) en Eugene Grüter (ceo Sweco Nederland).

Sweco heeft Rooftop Energy geselecteerd als huurder van de Bavelse Berg, een gesloten afvalberging bij Breda. Rooftop Energy zal hier één van de grootste zonneweiden op een nazorglocatie realiseren.

Op de voormalige afvalberging komen ruim 80.000 zonnepanelen, genoeg om het equivalent van ruim 10.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Sweco is sinds 1970 eigenaar, vergunninghouder en voormalig exploitant van de Bavelse Berg. Het is er verantwoordelijk voor de nazorg, zoals het verwerken van het gas en percolatiewater dat ontstaat in de afvalberg. Hierdoor heeft Sweco specifieke kennis van afvalbergingen. Het ingenieursadvies-bureau heeft de ambitie om de grond op de Bavelse Berg een nuttige nieuwe functie te geven.

Hanneke Dekkers, adviseur Duurzame Energie bij Sweco: “De afgelopen twee jaar waren we bezig met het aanvragen van de vergunningen en het zoeken van een partij voor de verdere ontwikkeling, het zorgdragen voor financiering, het realiseren en exploiteren van de zonneweide. We zijn blij dat we een goede partij gevonden hebben in Rooftop Energy, zodat de zonneweide weer een stapje dichterbij komt. We blijven zelf als adviseur betrokken bij de ontwikkeling, realisatie en exploitatie ervan.”

Rooftop Energy is een ontwikkelaar en exploitant van zonnestroominstallaties. Het richt zich primair op volledige ontzorging van de grootzakelijke markt met een focus op grote daken (>3.000 m²) en het ontwikkelen van (ecologische) zonnevelden. In de periode vanaf 2012 realiseerde Rooftop Energy 150 zonnestroomprojecten en nam ze ook in exploitatie. “Sweco en wij koesteren de ambitie dat de zonneweide in 2020 operationeel is,” zegt Peter Vuijk van Rooftop Energy.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

2 reacties op “Bredase afvalberging wordt grote zonneweide”

ROLAND HAFFMANS|15.11.18|13:46

80.000 zonnepanelen, genoeg om het equivalent van ruim 10.000 huishoudens
OFWEL 8 panelen per huishouden DUS 400 kWh per paneel.
Waar vind ik die panelen?

Koen Mortelmans|15.11.18|15:57

Rooftop verwacht dat er “meer dan 80.000” … uiteindelijk zo’n 100.000 panelen geplaatst zullen worden. “Bij de schatting is uitgegaan van panelen van 325 Wp en een gemiddeld verbruik per huishouden van ca. 3.000 kWh,” vernam ik. Zuinige huishoudens in Breda. In een zuidelijk buurland schermt men meestal met 3.500 kWh voor een gemiddeld huishouden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.