Brexit: ‘Achterblijvende EU-lidstaten moeten meer aan CO2-reductie doen’

28 juni 2016Het Brexit zal er waarschijnlijk toe leiden dat de ‘achterblijvende’ EU-lidstaten een groter aandeel CO2-reductie voor den kiezen krijgen. Dat denkt Jos Cozijnsen (zelfstandig adviseur emissierechten). Hij schrijft dit op Energiepodium.

Uit de opiniebijdrage van Jos Cozijnsen aan Energiepodium
‘(…) De bijdrage van de EU voor 2030 aan het Parijs Akkoord moet worden herzien: dat suggereerde de VN zelf al. Met de exit van het VK, dat zelf een doel van -57 procent had, haalt de EU de 40% reductie niet. De uitkomst is onbekend. Zal het EU-doel, omdat het een ander EU is, naar beneden worden bijgesteld? Of zullen andere Lidstaten meer gaan doen en NL dus naar, zeg -43%? Of willen Lidstaten meer flexibiliteit en CO2-credits uit het buitenland, om betaalbaar aan de 40 procent te voldoen?
Dat is dus ongewis. In elk geval zit een ratificatie van het Parijs Akkoord nog dit jaar er niet meer in. Er is nog geeneens een besluit over de bijdrage van de niet-ETS sectoren en bos- en landbouw. De Europese Commissie zou 20 juli met een voorstel daarvoor komen. Brexit maakt dat er niet makkelijker op.

Het kan dat het VK, net als Noorwegen via een overeenkomst, onder de EU klimaat-bubble voor 2030 gaat vallen; dan blijft het CO2-doel overeind. Dat betwijfel ik: in het VK is er juist verzet tegen Big EU Plans en de sectoren en regio’s willen meer zelf gaan bepalen.

Op de langere termijn zie ik wel meer ruimte voor lidstaten om ambitieuzer klimaatbeleid te voeren – NL met Duitsland, Zweden, Denemarken, Frankrijk bijvoorbeeld – omdat de behoudende Europese Commissie aan macht verliest. (…) De EU verliest met het VK een ambitieuze voorzitter voor de 2e helft van 2017; nu moeten Malta, Estland en Bulgarije het emissiehandelsvoorstel afronden. Vandaar dat ik wel kansen zie voor herstel later, met meer ruimte voor meer ambitie voor samenwerkende, individuele Lidstaten. (…)’

Bronnen
Energiepodium.nl., 24 juni 2016: CO2-markt na Brexit: prijs lager; geen moment om door te pakken

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.