‘Brexit mogelijk rampzalig voor nucleaire industrie’

‘Brexit mogelijk rampzalig voor nucleaire industrie’

4 mei 2017Britse parlementariërs en de nucleaire industrie waarschuwen voor de mogelijk rampzalige gevolgen die de Brexit kan hebben op de nucleaire industrie en de energievoorziening in Groot-Brittannië. Een uitstap uit de EU betekent ook een vertrek uit Euratom, waardoor de handel in kernbrandstof en technologie kan stagneren.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) “Over het effect van Brexit op Euratom is niet nagedacht”, zegt Iain Wright, voorzitter van de commissie zaken, energie en industriële strategie. Hij spreekt van potentieel rampzalige gevolgen van de Brexit voor de nucleaire industrie.(…)
Als er een gat valt na beëindiging van het Euratom-lidmaatschap kan de handel in kernbrandstof en technologie tot stilstand komen. Groot-Brittannië heeft vijftien kernreactoren in bedrijf op zeven locaties. Een extreme mogelijkheid is volgens experts dat die uitgaan. Ook kunnen de Britse miljardenplannen voor nieuwe reactoren vertraging oplopen.
Zonder toegang tot de onderzoeksprogramma’s van Euratom lopen de Britten de nieuwste kennis mis. De zakelijke kansen van Britse bedrijven verkleinen hierdoor aanzienlijk, vrezen de politici. (…)’

In het Verenigd Koninkrijk, dat voor zo’n 20 procent afhankelijk is van kernenergie, kan de Brexit zo grote gevolgen hebben voor de energievoorziening, waarschuwden Britse parlementariërs en de Nuclear Industry Association (NIA) deze week. Ze stellen dat er een overgangsregeling moet komen voor het verlaten van Euratom, de Europese organisatie die inspecties, internationale afspraken, onderzoek en handel in materialen regelt. Nieuwe regelingen duren langer dan de twee jaar die er wordt genomen voor de Brexit, aldus parlementariërs.

Uit een bericht van the Guardian
‘(…) The cross-party group of MPs said it shared the nuclear industry’s concern that it would take more than two years to hammer out a new deal for regulating nuclear power stations and trade. It urged the government to delay exit from the European Atomic Energy Community (Euratom) or set up transitional arrangements, which may need to be longer than the three years proposed by the European parliament. (…)’

Bronnen
Trouw, 3 mei 2017: Britse parlementariërs: Brexit is mogelijk een ramp voor de nucleaire industrie
The Guardian, 2 mei 2017: Britain’s energy supply is in jeopardy after Brexit, warn MPs
The Guardian, 2 mei 2017: Nuclear industry warns UK must avoid ‘cliff edge’ over Brexit
FT, 2 mei 2017: UK nuclear power industry ‘at risk’ of disruption after EU split (registratie)

Foto: Britse kerncentrale Hinkley Point in ontwikkeling. (EDF)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.