Brief aan Trump – ‘U kunt zonder gezichtsverlies nog best terugkomen op uw klimaatstandpunt’

18 november 2016Thomas Friedman, columnist van The New York Times, schreef een prachtige open brief aan Trump. De Volkskrant publiceert vanmorgen een vertaling. Friedman houdt Trump voor hoe hij onder zijn foute klimaatstandpunt zonder gezichtsverlies uit kan.

Uit de open brief van Friedman (The New York Times/de Volkskrant)
‘(…) Beste heer Trump, nou, u heeft dus gewonnen. Niet mijn keus, maar weldra zult u mijn president zijn. Ik ben niet van plan de verfoeilijke dingen die u heeft gezegd te vergeten, maar ga mijn dagen niet doorbrengen in de hoop dat u faalt. Niets zou de aandacht van uw opponenten meer trekken dan als u zich bereid zou verklaren een frisse blik op de klimaatkwestie te werpen. (…)
Zoals de natuurkundige Joe Romm zei: ‘Wil je echt het risico lopen de geschiedenis in te gaan als de man die de laatste, beste kans van de wereld om catastrofale opwarming van de aarde tegen te gaan om zeep hielp?’
Er is een betere weg. U kunt uw hele verandering van standpunt verklaren met de vrijemarkteconomie. Hal Harvey, die grote bedrijven adviseert over klimaat en energiebeleid, zegt dat door technologische ontwikkelingen sinds 2008 ‘de kosten van zonne-energie met ruim 80 procent zijn gedaald en die van windenergie met 50 procent, die van accu’s voor elektrisch vervoer met 70 procent, en die van ledlampen met ruim 90 procent. Daardoor kost een schone toekomst nu minder dan een vuile.’ (…)
Is het uw strategie om Amerika verslaafd te houden aan kolen en onze koppositie in schone energie te verkwanselen – ook al wordt dat straks de grote mondiale exportindustrie en is het nu al een banenmotor – zodat we straks schone energiesystemen uit India en China moeten importeren? (…)
Meneer Trump, u hebt gewonnen in Florida, maar weet u wie daar de verliezers zijn, behalve Hillary? De ouderwetse energiemaatschappijen. Die trokken ruim twintig miljoen dollar uit voor een referendum dat de opmars van zonne-energie moest tegenhouden. Dus de kiezers van Florida zeiden Ja tegen Trump, Ja tegen zonne-energie en Nee tegen hen die beide wilden stoppen. In die fles zit een boodschap voor u. (…)’

Friedman (die al drie keer een Pulitzer Prize won) eindigt met de conclusie: ‘Trump kan een grote draai maken inzake klimaatverandering, zich beroepend op de vrije markt.’ (‘You can frame the entire shift in your position in terms of free-market economics.’)
Lezen, die brief!

Bronnen
De Volkskrant, 18 november 2016: Laat technologie en markt hun werk doen (via Blendle)
The New York Times, 16 november 2016: Donald Trump, Help Heal the Planet’s Climate Change Problem (Registratie)
Over Thomas L. Friedman
Foto Friedman: Twitter
Foto Trump: donaldjtrump.com

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.