Britten kunnen Duits-Russische energiedeal niet voorkomen

3 maart 2015 – Het Duitse energiebedrijf verkoopt toch twaalf olie- en gasvelden in de Noordzee aan het Russische investeringsbedrijf LetterOne. De Britten probeerden de verkoop tevergeefs tegen te houden.

Het Russische LetterOne betaalde 5,1 miljard euro voor de velden, geld dat het noodlijdende RWE goed kan gebruiken. De Britse regering is tegen de verkoop, omdat ze bang is dat gasleveranties uit de velden in het geding komen als er extra sancties tegen de Russen komen.

RWE verzekert dat het de gasvelden terugkoopt, wanneer er sancties worden afgeroepen tegen het bedrijf of de eigenaar Michaïl Fridman.

Het is uitzonderlijk, dat een Westerse overheid zich bemoeit met een zakelijke overeenkomst.

Uit een bericht van de Financial Times
‘(…) The UK’s warning is the first time a western government has publicly intervened in a corporate transaction because of concerns over sanctions agains Russia being tightened and underlines how Russian businessmen are being caught in the crossfire between the west and the Kremlin. (…)’

De aankoop van de gasvelden moet de basis vormen van een groot internationaal olie- en gasbedrijf, L1, zo meldt het Financieele Dagblad.

 

Bronnen
NOS, 2 maart 2015: Britse blokkade Russisch-Duitse energiedeal mislukt
Het Financieele Dagblad, 1 maart 2015: Britten blokkeren verkoop gasvelden aan Russische miljardair  (registratie verplicht)
The Financial Times, 1 maart 2015: Mikhail Fridman in legal threat over North Sea block (registratie verplicht)
The Financial Times, 1 maart 2015: UK blocks sale of North Sea gasfields to Fridman fund (registratie verplicht)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.