Broeikasgassen – EU gebruikt niet minder, maar heel veel méér HFK’s – zelfs illegaal

Broeikasgassen – EU gebruikt niet minder, maar heel veel méér HFK’s – zelfs illegaal

27 oktober 2016Alle pogingen om de uitstoot van HFK-broeikasgassen terug te dringen ten spijt, heeft de EU 2,5 keer méér HFK’s geïmporteerd in plaats van 7% minder. Een flink deel betreft zelfs illegale invoer.

Een week geleden werd er wereldwijd nog gesproken van ‘de eerste grote doorbraak na de klimaatconferentie in Parijs’ toen in Kigali (Rwanda) een HFK-akkoord werd bereikt. (Eén F-gasdeeltje is gemiddeld net zo schadelijk als ruim tweeduizend CO2-deeltjes.)
Nu beweert Honeywell dat het met het gebruik van HFK’s in Europa helemaal mis is.

Uit een bericht van RCC/K&L
‘(…) Volgens koudemiddelfabrikant Honeywell blijft de invoer van HFK’s in Europa groeien, ondanks de phase-down van F-gassen. Eerder dit jaar beweerde Honeywell al dat in 2015 meer dan 10 miljoen ton CO2-equivalenten aan HFK’s illegaal in de EU zijn ingevoerd.
In 2015 – het eerste jaar van de phase-down – zou in Europa 182,5 miljoen ton CO2-equivalent aan fluorkoolwaterstoffen (HFK’s) in Europa aanwezig mogen zijn. In het lopende kalenderjaar zou dat volume op basis van de regelgeving met 7 procent moeten dalen, maar volgens Honeywell importeren sommige landen nu 2,5 keer meer HFK’s dan in de jaren vóór de phase-down. (…) [Dr Patrick Amrhein, fluor producten marketing director voor Honeywell EMEA]: “Wat we zien, is dat de hoeveelheid koudemiddel die uit China de Europese Unie binnenkomt jaar op jaar stijgt. Volgens het phase-downmechanisme zou dit niet mogen gebeuren.” Volgens Amrhein lijken de problemen zich met name in een aantal specifieke landen voor te doen. “Bij de traditionele importeurs zoals Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en België stagneert de import of er is sprake van een kleine daling. Landen als Polen, Hongarije en Griekenland, en de Balkanregio laten ten opzichte van de afgelopen jaren echter een importstijging zien van 140 tot 160 procent. Wie zou daar achter zitten?”(…)’

Bronnen
RCC/K&L, 24 oktober 2016: ‘HFK’s overspoelen Europa – ondanks F-gassen phase-down’
Zie ook
FluxEnergie, 17 oktober 2016: Broeikasgassen – Akkoord van Kigali tot terugdringen hfk’s
Illustratie: Flex Airco Service (leverancier van het minder belastende R1234YF)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.