Buitenlandse afnemers van Gronings gas bouwen gastoestellen om

15 maart 2015 – Buitenlandse afnemers van gas uit het Groningen-veld beginnen met het ombouwen van hun gastoestellen. Omdat Nederland gaat na 2020 minder gas winnen, moeten de apparaten geschikt gemaakt worden voor hoogcalorisch gas uit andere gebieden.

Het gas uit Groningen is laagcalorisch, waardoor het een lage verbrandingswaarde heeft. Gas uit vrijwel alle andere gebieden is hoogcalorisch. Om daarop te functioneren, moeten apparaten van afnemers van het Groningse gas worden omgebouwd.

Uit het Jaarverslag 2014 van Gasterra
‘(…) Als gevolg van het dalende productievolume uit het Groningenveld na 2020 moeten bestaande gebruikers van het Groningse L-gas [laagcalorisch gas] overstappen op H-gas [hoogcalorisch gas]. In verschillende Europese landen, met name Duitsland, Frankrijk en België is de ombouw van L-gas naar H-gas een belangrijk thema. De ombouw zal vanaf 2020 in Duitsland moeten starten en vanaf 2024 in België en Frankrijk. In Nederland speelt deze kwestie pas vanaf 2030. (…)’

Uit een bericht van Technisch Weekblad
‘(…) Duitsland loopt hiermee voorop: de Vereinigung der Fernleitungsnetzbetreiber Gas (FNB Gas) begint in oktober met de ombouw van gastoestellen en cv-ketels van geschiktheid voor laagcalorisch gas naar geschiktheid voor hoogcalorisch gas. Het is een project dat tien jaar duurt en € 2,8 miljard kost. (…)’

In Nederland is het ombouwen van gastoestellen minder urgent, omdat in Ommen, Wieringermeer en Pernis installaties staan die hoogcalorisch gas met stikstof omzetten in laagcalorisch gas.

Bronnen
Technisch Weekblad, 14 maart 2015: Buitenland bouwt Gronings gas af
Gasterra, maart 2015: Gasterra Jaarverslag 2014: Energizing the future

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.