‘Bundel al het duurzame-energieonderzoek in één nationaal kenniscentrum’

'Bundel al het duurzame-energieonderzoek in één nationaal kenniscentrum’

7 juli 2016 – ‘Om duurzame energie sneller te ontwikkelen en beter betaalbaar te maken, moeten kenniscentra waar toegepast onderzoek op dat vlak plaatsvindt samen worden gevoegd tot een Nationaal Instituut voor Klimaat en Energie.’ Aldus Jeroen van der Veer (oud-bestuursvoorzitter van Shell en president-commissaris van Philips en ING Groep) in een interview van het FD.

Uit het interview van het FD
‘(…) De huidige instituten die toegepast onderzoek doen naar duurzame energie zijn meer dan 40 jaar oud. ‘De agenda is verouderd en het onderzoek is te gefragmenteerd’, zegt Van der Veer. Die kennisinfrastructuur past volgens hem niet meer bij de huidige klimaatambities van Nederland, ‘zoals windmolens op zee, energieneutrale kantoren en huizen, ondergrondse netwerken voor restwarmte en veel auto’s die rijden op elektriciteit, waterstof of biobrandstof’.
Tenzij er een forse versnelling plaatsvindt in het onderzoek naar- en de toepassing van oude en nieuwe vormen van duurzame energie blijven de Nederlandse ambities ‘een hele dure toekomst’, meent Van der Veer. Nederland heeft volgens hem de kennis op het gebied van duurzame energie in huis, ‘maar de kennisinfrastructuur voor betaalbare alternatieve energie moet beter’. (…)’

ECN heeft Van der Veer gevraagd als buitenstaander naar het instituut te kijken. De bundeling die Van der Veer bepleit zou o.a. ECN en TNO moeten betreffen. Van der Veer is ervan overtuigd dat een bundeling meer innovatiekracht oplevert.

Bronnen
FD, 6 juli 2016: ‘Bundel al het duurzame-energieonderzoek in één nationaal kenniscentrum’ (Registratie)
Zie ook
FluxEnergie, 7 juli 2016: ECN gaat op de schop, financiële situatie verslechterd
Foto: Philips

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.