Foto: Eneco

Burgerbeweging Den Haag geïnteresseerd in overname Eneco

Foto: Eneco

De burgerbeweging Den Haag Fossielvrij heeft zich gemeld als kandidaat-koper voor Eneco. Eerder lieten Shell en Total al weten interesse te hebben in het energieconcern, dat nu nog in handen is van een groot aantal Nederlandse gemeenten. Bij de kandidaten die hun interesse eerder bekendmaakten staat het belang van burgers en van het klimaat volgens de burgerbeweging niet voorop. Geld hebben ze nog niet. Om de kosten te dekken van het proces om een serieus bod te doen op Eneco, wil de burgerbeweging een crowdfunding opstarten.

Het gaat Den Haag Fossielvrij om het Haagse warmtenet en transparantie van het verkoopproces. Het wil de elektriciteitstak doorverkopen en voor de niet-Haagse warmtenetten uit de Eneco-portefeuille andere lokale niet-fossiele partijen vinden. Dat kunnen bijvoorbeeld gemeenten, waterschappen of publieke netwerkbedrijven zijn, maar ook burgercoöperaties.

Monopolie tegengaan

Woordvoerder Joeri Oudshoorn van Den Haag Fossielvrij: “Fossiele multinationals zijn vooral geïnteresseerd in Eneco omdat ze zo een warmtemonopolie krijgen. Ze willen huishoudens in Den Haag via een dure pijpleiding aansluiten op fossiele warmte van raffinaderijen in de Rotterdamse haven. Voor de oliemultinationals is dat een leuk verdienmodel. Want zo worden bewoners die van het gas af gaan afhankelijk van olie en moeten ze daar nog voor betalen ook. De ‘Botlekpijp’ staat haaks op een eerlijke transitie, het Klimaatakkoord van Parijs en de ambitie van gemeente Den Haag om in 2030 klimaatneutraal te zijn.”

Liset Meddens, directeur van Fossielvrij NL: “Wij laten ons niet buitenspel zetten. Het is van groot belang dat we ons nu niet vastzetten op fossiele warmtenetten die enkel het belang van de industrie dienen. Deze stap laat zien dat burgers de leiding nemen voor een eerlijke en duurzame energievoorziening. Alleen op deze manier kunnen we de macht van fossiele multinationals breken en de klimaatdoelen van Parijs binnen bereik houden.”

Shell liet half januari al weten dat het belangstelling heeft in een overname van Eneco. Het Nederlands-Britse bedrijf onderzoekt de mogelijkheden om dit samen met pensioenuitvoerder PGGM te doen. Beide partijen geven aan onder de indruk te zijn van de investeringen in duurzaamheid en hernieuwbare energie die Eneco heeft gedaan. Total maakte begin februari kenbaar dat het geïnteresseerd is in het energieconcern.

Gecontroleerde veiling

Eneco maakte afgelopen december bekend dat het op de markt wordt gebracht via een gecontroleerde veiling, onder voorbehoud van goedkeuring door haar aandeelhouders. Eneco behoort tot de grootste energiemaatschappijen van Nederland. Aandeelhouders zijn enkele tientallen gemeenten, waaronder Rotterdam, Dordrecht en Den Haag. Eneco is halverwege de jaren negentig ontstaan uit een fusie van de nutsbedrijven.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.