Solar Plant California USA.Gov - BLM - BUREAU OF LAND MANAGEMENT

Californische wetgeving leidt tot groei duurzame energie, GDP en banen

USA.Gov - BLM - BUREAU OF LAND MANAGEMENT

Het negende rapport van de California Green Innovation Index laat zien dat de agressieve wetgeving die de Amerikaanse staat in 2006 invoerde, heeft geleid tot een enorme groei in de productie van duurzame energie en een toename van het GDP en de werkgelegenheid. Met goedkoop gas en steeds meer woon-werkverkeer blijkt de uitstoot van emissiegassen echter moeilijk te verminderen. 

In 2006 nam Californië wetgeving aan die ervoor moest zorgen dat de uitstoot van emissiegassen zou dalen en de productie van hernieuwbare energie zou stijgen. Uit het negende rapport van de California Green Innovation Index blijkt dat het GDP van de staat verdubbelt is ten opzichte van de rest van de Verenigde Staten, en de staat sindsdien ongeveer 27 procent meer werkgelegenheid te bieden heeft. Het lukte de staat deze economische groei te realiseren terwijl de uitstoot per persoon daalde met twaalf procent, rapporteert het Britse webzine Engadget.

1700 procent meer zonne-energie, uitstoot emissiegassen blijft stabiel

In 2015 wekte de staat 1700 procent meer zonne-energie op dan in 2010, stelt het rapport. Het aandeel hernieuwbare energie dat de staat genereerde steeg naar bijna 22 procent. Tussen 2014 en 2015 nam het totaal aan hernieuwbare energie toe met acht procent, terwijl de opgewekte zonne-energie van de kuststaat steeg met veertig procent. Door de droogte nam de generatie van waterkrachtenergie echter met zes procent af.

Ondanks de overschakeling op hernieuwbare energie en de verminderde uitstoot per hoofd van de bevolking, blijft de vermindering van de uitstoot van emissiegassen al jaren steken rond 0.34 procent. De opstellers van het rapport wijten dit aan de goedkope gasprijzen en de stijgende woonkosten: omdat de huizenprijzen stijgen, gaan mensen steeds verder van hun werk wonen.

Bronnen:

  • Engadget.com, 23 augustus 2017, ‘California continues to lead the US in renewable energy’

Foto: Solar Plant California USA.Gov – BLM – BUREAU OF LAND MANAGEMENT

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.