Zon en kabels, foto: Paul Tolenaar

CBS: 10 procent meer elektriciteit uit wind en zon

Nederlandse zonne-energie kost 12 ct/kWh en wind 9 cent/kWh

Nederland heeft in 2017 tien procent meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen weten te halen dan in 2016, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit voorlopige cijfers blijkt dat de productie van electra uit wind en zon toenam, terwijl die uit biomassa iets daalde. 

60 procent van de 17 miljard kilowattuur die in 2017 duurzaam opgewekt werd was afkomstig van windenergie, constateert het CBS. Biomassa leverde 30 procent van het totaal aan energie uit hernieuwbare bronnen. Zon leverde bijna 13 procent. Het aandeel van waterkracht is in Nederland nog zeer beperkt: een half procent.

Windparken en zonnepanelen

Door de uitbreiding van het windmolenpark in de tweede helft van 2016, kon een groot deel van de capaciteit aan windturbines het hele jaar benut worden. Op land stond aan het eind van het jaar ruim 3,2 duizend megawatt aan vermogen, op zee bijna duizend megawatt. De productie van elektriciteit uit windenergie steeg daarmee met 16 procent, van 8,4 naar 9,6 miljard kWh.

Ook de totale opgestelde capaciteit van zonnepanelen groeide tot ruim 2,7 gigawatt, schat het CBS. De productie van elektriciteit uit zonnepanelen groeide daardoor van 1,6 naar 2,1 miljard kWh.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.