CBS: Eén op de veertig auto’s heeft een stekker

26 april 2016Vorig jaar verdubbelde het aantal hybride auto’s en steeg het totale aantal auto’s met een stekker met eenderde, zo maakt het CBS vandaag bekend. Begin 2016 werd één op de veertig auto’s geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven. 

Uit het bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
‘(…) Van alle nieuw geregistreerde hybride en volledig elektrische auto’s waren de Mitsubishi Outlander PHEV, de Volkswagen Golf PHEV en de Toyota Auris HEV vorig jaar favoriet. Begin 2016 reden twee keer meer plug-in hybrides rond dan in het jaar daarvoor. Dat meldt CBS.
In 2015 zijn ruim 60 duizend nieuwe elektrische auto’s verkocht. Rekening houdend met import, export en sloop komt het totale aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen op 1 januari 2016 uit op 211 duizend. Hoewel het totale aantal elektrische auto’s met een derde is gestegen ten opzichte van een jaar eerder, is begin 2016 niet meer dan een op de veertig auto’s in Nederland geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven.

Bezit plug-in hybrides snel toegenomen
Van alle elektrisch aangedreven auto’s rijdt een op de twintig volledig op stroom, dit zijn de ‘volledig elektrische voertuigen’ (FEV’s). De rest betreft ‘gewone’ hybrides (HEV’s) en plug-in hybrides (PHEV’s). Dit zijn auto’s met een verbrandingsmotor en elektromotor, waar de laatstgenoemde groep ook is uitgerust met een stekker waarmee de accu’s kunnen worden bijgeladen.

160426 CBS graf 1Het bezit van plug-in hybrides is het meest toegenomen, met een ruime verdubbeling van 1 januari 2015 op 1 januari 2016. De aantallen hybride auto’s en volledig elektrische auto’s stegen in deze periode met respectievelijk 10 en 34 procent.

Populairste modellen
De Mitsubishi Outlander PHEV was de meest verkregen plug-in hybride in 2015 en de Toyota Auris HEV was de favoriete hybride zonder stekker. De populairste volledig elektrische auto was de Tesla Model S.

160426 CBS graf 2

Hybride aandrijving meestal in combinatie met benzine
Bij zowel hybrides als plug-in hybrides is benzine verreweg de meest voorkomende fossiele brandstof. Negen op de tien hybrides en acht op de tien plug-in hybrides hebben benzine als nevenbrandstof. Van de overige hybrides heeft de meerderheid diesel als nevenbrandstof. Een zeer kleine groep rijdt op een andere tweede brandstof zoals LPG.

160426 CBS graf 3

Elektrische auto’s populair bij zakelijke rijder
Geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven auto’s worden vaak gebruikt door zakelijke rijders en zijn eigendom van een (lease)bedrijf. In 2015 zijn 60 duizend nieuwe elektrische auto’s verkocht. De verkoop van een derde hiervan vond plaats in december. Hybrides en elektrische voertuigen kenden tot vorig jaar een lage fiscale bijtelling. Op 1 januari 2016 is deze bijtelling voor hybrides en plug-in hybrides aangescherpt.

160426 CBS graf 4

De cijfers van het CBS verschillen van de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waar de ING eerder deze maand een analyse op baseerde. De RVO kwam op 90.000 elektrische voertuigen, omdat het hybride auto’s niet meetelt en bussen en motoren juist wel.
De bureau’s signaleren wel dezelfde trends. Bijvoorbeeld dat elektrische auto’s met name in trek zijn bij zakelijke rijders.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Zij [zakelijke rijders] kunnen vaak profiteren van een lage fiscale bijtelling. Brancheorganisatie Bovag pleit daarom al langer voor een aankoopsubsidie voor particulieren. (…)’

Bronnen
CBS, 26 april 2016: Populairste elektrische auto is een plug-in hybride
FluxEnergie, 11 april 2016: Meer stekkerauto’s, maar niet voor de particulier
NOS, 26 april 2016: Aantal stekkerauto’s is verdubbeld

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.