CBS: overgang steenkool naar gas leidt tot 5% minder CO2 in 2e kwartaal 2017

CO2-emissies-en-economische-ontwikkeling-tweede-kwartaal-2017

Energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheerders hebben in het tweede kwartaal van 2017 bijna 5% minder CO2 uitgestoten dan in het tweede kwartaal van 2016. Het CBS wijt die reductie vooral aan de overschakeling van steenkool naar gas. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde 16 augustus de eerste ramingen van de CO2-emissies voor het tweede kwartaal van 2017. Het weer was in dat kwartaal zachter dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de totale CO2 uitstoot 0,4 procent lager, terwijl het bruto binnenlands product (bbp) in dezelfde periode met 3,3 procent steeg. Terwijl de uitstoot van huishoudens bijna gelijk bleef, stootten de transportsector en de chemische- en basismetaalindustrie juist meer CO2 uit.

Minder CO2, meer export

In het tweede kwartaal van 2017 was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer bijna 5 procent lager dan een jaar eerder, beraamt het CBS. “Deze bedrijven zijn goed voor bijna 35 procent van de totale uitstoot. De afname komt vooral doordat energiebedrijven bij de productie minder steenkool en meer aardgas hebben ingezet.” Terwijl de uitstoot van CO2 afnam, hebben de energiebedrijven meer elektriciteit geproduceerd dan in het tweede kwartaal van 2016. De extra opgewekte elektriciteit was vooral bestemd voor de export.

Bron:

  • Centraal Bureau voor de Statistiek, 16 augustus 2017, ‘Lagere CO2-uitstoot in het tweede kwartaal 2017’

Beeld:

  • CO2-emissies en economische ontwikkeling tweede kwartaal 2017, CBS
Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.