‘CCS is een vieze oplossing, maar we moeten ermee aan de slag’

CCS – ‘Afvangen en opslaan van CO2 is geen oplossing’

8 september 2016Het is niet goed, maar het moet. Dat is in het kort de stelling over CO2-opslag van journalist Evert Nieuwenhuis in een column in Vrij Nederland. Hij noemt veel redenen om ertegen te zijn, maar CO2-opslag is nu eenmaal nodig om de oude CO2 uit de lucht te halen, vindt hij.

Genoeg reden om ertegen te zijn, aldus Nieuwenhuis:

  • Onzekerheid over wat er gebeurt als de CO2 langzaam weglekt, of juist snel, door een aardbeving bijvoorbeeld.
  • De volgende generatie zit met de ondergrondse rommel opgescheept.
  • De fossiele bedrijven verdienen eerst aan het vervuilen en daarna aan het opruimen, want zij zijn degenen die de technologische kennis voor CCS (Carbon Capture and Storage) in huis hebben.

Maar het moet, vindt niet alleen Nieuwenhuis, maar ook het Planbureau voor de Leefomgeving. Nederland wordt niet snel genoeg CO2-neutraal.

Uit een bericht in Vrij Nederland
‘(…) Bovendien kan CCS zelfs tot ‘negatieve emissies’ leiden als je bijvoorbeeld houtsnippers in elektriciteitscentrales verbrandt en de CO2 afvangt en opbergt. Je onttrekt dan CO2 uit de atmosfeer. Volgens steeds meer wetenschappers is het reduceren van onze uitstoot niet genoeg, we moeten ook ‘ouwe CO2’ uit de lucht verwijderen.
CCS blijft een vieze oplossing terwijl er zoveel schoons (windmolens, zonnepanelen) voorhanden is. Toch moeten we ermee aan de slag, al was het maar omdat we anders onze kleinkinderen sowieso met onze troep opzadelen. (…)’

Bron
Vrij Nederland, 7 september 2016: Het geweten

Foto: CO2-opslaglocatie Barendrecht, beoogde locatie voor een proef die niet doorging wegens groot verzet vanuit de omwonenden. (Foto: FluxEnergie/© Wil de Jonge)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.