CDA-VVD-Greenpeace-demonstratie vóór stevige klimaatafspraken

CDA-VVD-Greenpeace-demonstratie vóór stevige klimaatafspraken

12 mei 2017 – Enkele tientallen CDA’ers en VVD’ers demonstreerden gisteren in Den Haag vóór  een stevig pakket klimaatafspraken in het regeerakkoord. De demonstratie was een ongebruikelijk inititief van Greenpeace.

Uit een bericht van Greenpeace
‘(…) De actievoerders lieten een spandoek zien met de leus ‘Laat het klimaat niet aan Greenpeace over’. De christendemocratische en liberale kiezers vinden dat alle politieke partijen zich hard zouden moeten maken voor de strijd tegen klimaatverandering.
Namens het CDA Duurzaamheidsberaad sprak Klaas Jan de Jong de demonstranten toe, net als Ellen Verkoelen, vicefractievoorzitter CDA Zuid-Holland en VVD-lid en ondernemer Tomas Friedhoff. Ze willen het klimaat prominent op de politieke agenda hebben en houden.
De demonstratie werd gefaciliteerd door Greenpeace, die online 32.000 kiezers mobiliseerde voor stevigere klimaatafspraken. Meer dan duizend CDA- en VVD-kiezers lieten een statement achter, gericht op hun eigen partij. Een bloemlezing van de statements werd vanmiddag geprojecteerd op een groot scherm.
De demonstratie vond plaats op de Hofplaats bij de Tweede Kamer. (…)’

‘Buma duwtje geven richting Klaver’
Uit een bericht van Trouw

‘(…) Demonstreren zit niet in het DNA van VVD’ers en CDA’ers. Ze staan er wat onwennig bij, op een pleintje naast de Tweede Kamer. Maar hun boodschap, geprojecteerd op een groot spandoek, is deze donderdagmiddag glashelder: ‘Laat het klimaat niet aan Greenpeace over’. Het mag eigenlijk geen demonstratie heten. Een ludieke betoging is het, georganiseerd door de milieuorganisatie. Joris Wijnhoven van Greenpeace zei eerder: “Spontaan zal groen-rechts niet op de barricade klimmen, dus bieden wij ze graag de helpende hand.”
Ongeveer dertig mensen zijn er op af gekomen, voornamelijk CDA’ers, een enkele VVD’er. Arend van de Belt, ‘slapend, maar betrokken CDA-lid’, zegt: “Ik mis het groene geluid bij onze partijleider.” Zijn boodschap voor Sybrand Buma: “Hij heeft een duwtje nodig richting GroenLinks.” (…)’

‘Rechtse Greenpeacers’
In een column in de NRC van vandaag reageert Christaan Weijts
‘(…) Iedereen is van het padje af dit voorjaar. (…) ’t Is geen gezicht. Die jasje-dasjes tussen rafelbroeken en rastamutsen. Veel zijn het er niet, hooguit twintig, en dan vooral met CDA-sjaaltjes. Maar toch. (…) Overlopers. Verraders. Rechts is aan het verlinksen waar we bij staan. (…) Begrijp jij het, begrijp ik het? O, die laffe mindfuck van de ironie. Nu moet ik zeker zelf gaan nadenken? Tikje discriminerend wel, voor die miljoenen Nederlanders die daar te dom of te lui voor zijn.
Daarom dit verzoekje. Of iedereen alsjeblíéft even terug z’n kippenhok in wil kruipen. (…) Als dit zo doorgaat valt er niks meer te zaniken en dat moeten we echt niet willen. (…)’

Bronnen
Greenpeace, 11 mei 2017: CDA- en VVD-kiezers demonstreren in Den Haag voor klimaat (geen URL)
Trouw, 11 mei 2017: CDA’ers geven Buma een duwtje richting Klaver (via Blendle)
NRC, column Weijts, 12 mei 2017: Rechtse Greenpeacers
Zie ook
FluxEnergie, 10 mei 2017: Morgen demonstreren CDA’ers en VVD’ers samen voor het klimaat
Foto’s: Greenpeace (Bas Beentjes)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.