Wereldbank, printscreen Carbon Dashboard 18 dec 17

China en Noord- en Latijns-Amerikaanse staten zetten prijs op CO2

Wereldbank, printscreen Carbon Dashboard 18 dec 17

Na de EU, voert ook China een CO2-rechtensysteem in voor haar energiesector – met 1700 bedrijven goed voor ongeveer drie miljard ton CO2. Eerder deze week stelde DSM-topman Feike Sijbesma al dat China en een coalitie van verschillende Noord- en Latijns-Amerikaanse staten vorige week op de One Planet Summit in Parijs hadden afgesproken dat ze de uitstoot van CO2 gaan beprijzen. 

Sijbesma sprak vorige week namens het wereldwijde bedrijfsleven op de One Climate Summit in Paris, bericht het FD. Naast de Europese Unie gaan nu ook China, en een coalitie van Mexico, Chili, Colombia, Peru en Canada en de Amerikaanse staten Washington en Californië een prijs op CO2 zetten. ‘China kondigt binnen enkele dagen of maximaal weken het beprijzingssysteem aan’, zei hij in het FD, ‘Te beginnen bij de energiesector, waarna andere sectoren zoals de industrie aan de beurt komen.’

UPDATE 20 DEC – Dinsdag bevestigde het Chinese planningsorgaan NDRC tijdens een persconferentie in Peking Sijbesma’s woorden. Net als in Europa, krijgen bedrijven een aantal emissierechten toebedeeld, en kunnen ze rechten bijkopen of verkopen. Het systeem voor de energiesector zou momenteel ongeveer een derde van de Chinese CO2-uitstoot betreffen. Na 2020 zal gekeken worden of ook andere sectoren in aanmerking komen.

Europa gaat rechten opkopen

Momenteel heeft alleen de Europese Unie met IJsland, Liechtenstein en Noorwegen een grootschalig systeem voor een CO2 prijs. Doordat daarbij te veel emissierechten worden verstrekt, is de prijs voor een per ton echter slechts 5 euro – ongeveer acht keer minder dan de prijs waar veel bedrijven op rekenen. De Europese ministers van Milieu daarom besloten dat de Europese overheden elk jaar een kwart van het overschot gaan opkopen, vertelt Sijbesma in het FD. Dat zou binnen drie of vier jaar betere balans tussen vraag en aanbod moet opleveren, waardoor de CO2-prijs ongeveer dertig euro moet gaan bedragen. Uiteindelijk moet die prijs zelfs richting de honderd dollar gaan, denken gerenommeerde economen als Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz.

Naast bestuurslid bij DSM, is Sijbesma een van de oprichters van het Carbon Pricing Leadership Coalition (CPLC), een groep leiders uit de politiek en het bedrijfsleven die zich sterk maakt voor het invoeren van een wereldwijde prijs op CO2-uitstoot. Door voor vervuilende uitstoot te laten betalen, verander je het gedrag van bedrijven en hun investeerders, verwachten zij:  die zullen dan manieren zoeken minder uit te stoten, en kosten te drukken. Naarmate meer landen meedoen, wordt het bedrijven moeilijker gemaakt simpelweg te verhuizen om zich aan die verplichtingen te onttrekken.

Carbon Pricing in the Americas

Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, México, de gouverneurs van Californië en Washington en de premiers van Alberta, British Columbia, Nova Scotia, Ontario en Quebec hebben daarom op de One Planet Summit afgesproken te werken aan een framework waarmee ze uiteindelijk CO2 rechten met elkaar moeten kunnen verhandelen, meldt het CPLC. Ze voeren een CO2-prijs in, versterking regionale samenwerking en willen een CO2-beleid invoeren dat bijdraagt aan innovatie, nieuwe banen en een gezonde leefomgeving.

(bronnen en aanraders onder de video)

Lees verder:

Kijk verder:

  • YouTube, Global Solutions, 16 juni 2017, T20 Summit GLOBAL SOLUTIONS – Panel: The Right Price of Carbon: Nicholas Stern (Lord Stern of Brentfortd, Professor of Economics and Government at LSE) in conversation with Joseph E. Stiglitz (2001 Nobel Laureate in Economics, Professor at Columbia University) at T20 Summit GLOBAL SOLUTIONS on May 29 2017 in Berlin.

Bronnen:

  • FD, 19 december 2017, ‘Ook China start met handel in emissierechten’
  • FD, 17 december 2017, ‘Wereldwijde beprijzing CO₂ komt stuk dichterbij’
  • Carbon Pricing Leadership Coalition (CPLC), 14 december 2017, ‘Leaders Commit to Regional Cooperation on Carbon Pricing in the Americas’
  • WorldBank, Carbon Pricing Dashboard
  • WorldBank, november 2017, State and Trends of Carbon Pricing 2017

Beeld: printscreen WorldBank, Summary map of regional, national and subnational carbon pricing initiatives, 18 december 2017, Carbon Pricing Dashboard

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.