China wil quotum elektrische auto’s voor autofabrikant

17 augustus 2016China wil de opmars van elektrische auto’s flink stimuleren. Niet meer met subsidies, maar met een quotum voor autofabrikanten, zo blijkt uit een concept-plan. 12 procent van de auto’s van de verkochte auto’s mogen geen uitstoot meer hebben, aldus Business Green. En dat aandeel groeit tot 2025.

China wil de subsidies voor elektrische auto’s na 2020 afbouwen, maar vreest dat dan de markt voor elektrische auto’s inzakt. Met alle gevolgen van dien voor de CO2-uitstoot en de problematische luchtvervuiling in het land. Na bestudering van het ‘zero-emission vehicle mandate‘ van de Amerikaanse staat Californië, kwam de overheid met het plan van een quotum voor de verkoop van emissievrije voertuigen. Fabrikanten worden verplicht meer schone auto’s te maken of te importeren, zo blijkt uit een concept-document van de Chinese National Development and Reform Commission dat Bloomberg inzag. Bedrijven die de doelen niet halen, moeten emissierechten kopen of boetes betalen die vijf maal hoger zijn dan ‘gewone’ emissierechten. Volgens GreenBusiness moeten de fabrikanten minimaal 12 procent schone auto’s verkopen, een aandeel dat zal oplopen tot 2025.

De quota zullen gelden voor fabrikanten van een bepaalde grootte, voor anderen wordt het vrijwillig, aldus Bloomberg. Het is niet duidelijk wanneer de regels worden ingevoerd.

China ging vorig jaar de Verenigde Staten voorbij in de verkoop van elektrische voertuigen, aldus Bloomberg. In het eerste half jaar van 2016 produceerde China 177.000 elektrische auto’s, 125 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, aldus Fortune. Het aandeel van het totaal aantal geproduceerde auto’s is slechts 1,4 procent.

China wil in 2025 jaarlijks 3 miljoen nieuwe elektrische auto’s op zijn wegen, stelt Bloomberg New Energy Finance. Volgens experts een moeilijke opgave, door gebrek aan oplaadstations en de achterblijvende kwaliteit van de accu’s, aldus Fortune. Maar de markt groeit: het aantal verkochte auto’s in China was vorig jaar grote dan in de Verenigde Staten, aldus Bloomberg. Er werden volgens Fortune in het eerste half jaar 177.000 elektrische auto’s geproduceerd in China: 125 procent meer dan vorig jaar, maar nog wel slechts 1,4 procent van het totaal aantal auto’s. Toch stelde de China Association of Automobile Manufacturers vrijdag dat het verwacht 700.000 nieuwe elektrische auto’s te verkopen.

Bronnen
Business Green, 15 augustus 2016: China seeks pole position in accelerating electric car market
Bloomberg, 12 augustus 2016: China Proposing California-Like Mandates for Electric Cars
Bloomberg New Energy Finance, 16 augustus 2016: 
China plans to catalyse production of electric vehicles
Fortune, 12 augustus 2016: 
Here’s How China Hopes to Boost Electric Car Numbers

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.