China winnaar op veiling Mexicaanse diepzee-olievelden

China winnaar op veiling Mexicaanse diepzee-olievelden

6 november 2016Mexico veilde maandag de exploratierechten voor diepzee-olievelden in de Golf van Mexico. De tien geveilde blokken bevatten naar verwachting vele miljarden vaten olie. China won, met een bod ver boven het minimum, twee van de blokken. Shell bleek de grote verliezer, aldus de Financial Times, en kreeg niets.

China National Offshore Oil Corporation, CNOOC, bood hoog en ging er met twee de rechten voor exploratie van twee blokken vandoor, aldus de Financial Times. De andere contracten gingen naar consortia van oliebedrijven. Zo wonnen Statoil, BP en Total twee blokken, Total en ExxonMobil kregen één en ook een consortium van Chevron, Pemex en Inpex Corporation won de exploratierechten voor een van de blokken. Nog twee blokken gingen naar een consortium met het Mexicaanse olieconcern Sierra, aldus de Financial Times. De rechten van de laatste twee blokken werden door niemand gewonnen.

Shell was de grote verliezer, stelt de Financial Times, door het enige blok waar het voor bood niet te winnen.

Uit een bericht van het FD
‘(…) Voor Shell is diepzee een van de prioriteiten voor groei de komende jaren. ‘Brazilië en de Golf van Mexico behoren tot het beste onroerend goed in de wereldwijde diepzee’, zei Shell-topman in juni van dit jaar tijdens een strategiebijeenkomst. Shells productie in de diepzee zou de komende jaren kunnen verdubbelen tot 900.000 vaten per dag, zei hij toen. (…)’

Shell produceert al olie in het Amerikaanse deel van de Golf van Mexico.

Mexico veilt de licenties om buitenlands geld aan te trekken en de Mexicaanse energiesector te hervormen, aldus het FD.

Uit een bericht van het FD
‘(…) [Mexico] maakte een paar jaar geleden een einde aan het tachtig jarige staatsmonopolie van oliebedrijf Pemex. Dat bedrijf was de afgelopen decennia de enige olieproducent in Mexico. Maar nu de belangrijkste en best toegankelijke olie- en gasvelden over hun hoogtepunt heen zijn, staat de olieproductie van Mexico al een aantal jaar onder grote druk. Produceerde het land tien jaar geleden nog ruim 3,5 miljoen vaten per dag, inmiddels is de dagproductie teruggezakt tot ruim twee miljoen vaten. Mexico wil daarom nieuwe grote olie- en gasvelden zoeken en aanboren, ook om niet te veel afhankelijk te worden van importen. (…)’

De veiling was de eerste grote test voor investeringsbereidheid in Mexico, nadat de toekomstige Amerikaanse president Trump aankondigde handelsbeperkingen op te willen leggen tegen Mexico, aldus de Financial Times.

Bronnen
Financial Times, 5 december 2016: China bets big on Mexican oil with deepwater wins (registratie)
Financial Times, 5 december 2016: 
China boosts Mexico ties by grabbing blocks in oil auction (registratie)
FD, 5 december 2016: 
Olieconcerns bieden op miljarden vaten olie in Mexicaanse diepzee (registratie)

Foto: CNOOC

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.