foto Sipef

Chinees-Amerikaans handelsconflict kan palmolie boosten

De escalatie van de ‘handelsoorlog’ tussen China en de Verenigde Staten verhoogt de onzekerheid op de grondstoffenmarkten. Op langere termijn kan ze wel een positieve invloed hebben op de globale marktprijs van palmolie. Dit vermoedt de Belgische groep Sipef, die in Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea diverse plantages uitbaat.

“Momenteel zijn de marktprijzen vrij stabiel en wordt zowat 80% van de palmolie afgenomen door de voedingsindustrie en de oleochemie en gaat 20% naar biobrandstoffen,” zegt Johan Nelis, CFO van Sipef. “De Europese Unie werkt wel aan voorstellen om de verwerking van palmolie in energie te beperken, maar de potentiële implementatie van deze maatregel zal nog veel tijd vergen en de impact op de palmolieprijs zal vermoedelijk beperkt zijn. Deze beweging wordt wel uitgedragen met duurzaamheid –palmolie is in eerste instantie bestemd voor voeding– als motief, maar in de praktijk is hij een protectionistische ingreep ten voordele van in Europa geproduceerde biomassa. Landen zoals Indonesië en Brazilië propageren net het gebruik van palmolie in brandstof.”

Korte en lange termijn

De aangekondigde Chinese importheffing van 25% op Amerikaanse sojabonen kunnen eveneens invloed uitoefenen op de prijzen van palmolie. “Voorlopig is er nog geen concrete beslissing gevallen en de impact is dan ook uiterst onzeker,” zegt Nelis. “Er zijn scenario’s te bedenken met een positieve, maar ook met een negatieve impact. Op langere termijn zou de Chinese vraag naar palmolie moeten toenemen, omdat ze er dan goedkoper kan zijn dan Amerikaanse sojaolie. Maar de Maleise uitvoerbelasting kan dit effect tegenwerken.”

Aardolieprijs kan triggeren

“Ook de aardolieprijs en de mogelijkheid van stijgende wettelijke percentages voor biodiesel, vooral in Indonesië, kunnen de komende maanden aanzienlijke vraagschommelingen met zich meebrengen. Mocht de aardolieprijs stijgen tot 80 à 90 euro per barrel, dan wordt biodiesel qua prijs interessanter en speelt niet alleen meer het verplichte wettelijke quotum. Al bij al zijn er talrijke externe factoren die onze markten kunnen beïnvloeden. De meeste daarvan zouden gunstig moeten zijn voor onze palmoliemarkt, maar de daarmee gepaard gaande onzekerheid is zeker niet bevorderlijk voor eender welke grondstoffenmarkt, gelet op de toename van de risicoaversie.”

In de plantages van Sipef steeg de productie van palmolie tijdens de eerste drie maanden van 2018 met 3,5% ten opzichte van het eerste trimester van 2017. “De sterke stijging van de volumes in Indonesië (+11,4%) worden wel getemperd door dalende volumes in Papoea-Nieuw-Guinea (-19,9%), waar het regenseizoen het oogsten bemoeilijkte. Onze arealen daar zijn gemiddeld ook ouder. We zetten onze expansie in Zuid-Sumatra gestaag verder. Voor de jonge plantages in dit en andere uitbreidingsgebieden waar nog geen eigen verwerkingsfabrieken aanwezig zijn, steeg de volumes geoogste vruchten, door de groeiende maturiteit van de geplante arealen.”

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de palmolieproducties voor het tweede kwartaal blijven positief, met een aanhoudend groeiend volume in de Indonesische plantages, zij het minder sterk dan het eerste kwartaal. “Vooral onze eigen plantages en deze van de omliggende boeren in Papoea-Nieuw-Guinea zullen in het tweede kwartaal herstellen van het regenseizoen en de vertraagde vruchtvorming. Wij verwachten dan ook om de aangekondigde groeicijfers van 9% voor de totale groepsproductie van palmolie te kunnen handhaven voor het jaar 2018.”

In maart werd de global goede vraag vanuit de voedings- en biodieselsectoren getroffen door de verhoging door de Indiase overheid van de invoerheffing op palmolie, wat er het gebruikelijke prijsverschil van palmolie ten opzichte van sojaboonolie tenietdeed. De veel later dan gewoonlijke oogst van sojabonen in Argentinië had echter geen impact op de oliemarkten. “Al bij al gebeurde er heel wat op de markten, zoals een sterkere aardoliemarkt, maar de palmolieprijzen bleven binnen een relatief smalle vork, gewoon omdat palmolie al zeer scherp geprijsd is en er een goede vraag naar blijft.”

Sipef bij het brede publiek

De aandelen van Sipef zijn voor 30,25% in handen van de Antwerpse holding Ackermans & Van Haaren. Ongeveer 57,45% wordt op de beurs verhandeld, maar is in de praktijk grotendeels opgenomen door institutionele investeerders, pensioen- en andere beleggingsfondsen. Maar ook Ackermans & Van Haaren is een vaste waarde op de beurs en bij de professionele beleggers. Waardoor palmolie voor heel wat Belgische en andere spaarders meer betekent dan wat er eventueel in de tank van hun wagen zit.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.