Chinezen willen afvalverwerker Attero kopen

Chinezen willen afvalverwerker Attero kopen

18 juli 2016 Chinese bedrijven willen het Nederlandse afvalverwerkingsbedrijf/energieleverancier Attero kopen. Aldus meldt het FD. Het Gelderse Attero was ooit eigendom van gemeenten en enkele provincies.

Uit het bericht van het FD
‘(…) [Boudewijn Poldermans, adviseur van Chinese en Nederlandse ondernemingen:] ‘Voor China is dit een belangrijke strategische investering. Met de technologie en kennis van Attero kan de milieu- en afvalproblematiek in China worden aangepakt.’ (…) Attero, voortgekomen uit energiebedrijf Essent (onderdeel van het Duitse RWE), behoort tot de top 5 van afvalverwerkers in Nederland. Marktleider in Nederland is Van Gansewinkel, dat zo goed als zeker door het Britse Shanks wordt gekocht. Op afstand volgen de bedrijven Sita/Suez Nederland, Shanks Nederland, Attero en AVR. AVR is in handen van de Hongkong-Chinese miljardair Li Ka-shing (ook eigenaar van containeroverslagbedrijf ECT en drogisterijketen Kruidvat), die volgens Reuters nu ook weer interesse heeft in Attero. (…) Attero legt zich toe op de verbranding van restafval en het daarmee opwekken van duurzame energie in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. (…)’

Attero meldt zelf (nog) niets over een eventuele verkoop.

Uit de website van Attero
‘(…) Op een vijftiental locaties verwerken onze ruim achthonderd gemotiveerde medewerkers het afval van meer dan 20 procent van het Nederlandse huishoudelijk restafval. Dat is het afval van ruim 4 miljoen mensen. Daarnaast verwerken wij bedrijfsafval. Het gaat in totaal jaarlijks om zo’n 3,3 miljoen ton afval. Ons doel is zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen terug te winnen en reststromen om te zetten in duurzame energie en nuttige producten. Daarbij zoeken we voortdurend naar innovatieve oplossingen. Onze installaties wekken voldoende elektriciteit op voor circa 350.000 huishoudens en voorzien we in de warmtebehoefte van bedrijven in de buurt van onze locaties. In Nederland zijn we mede marktleider in de productie van groen gas, dat via het gasnet naar de gebruikers gaat. (…)
Attero heeft inWijster, Moerdijk en Groningen afvalenergiecentrales.

Bronnen
FD, 14 juli 2016: Chinezen willen afvalverwerker Attero kopen (Registratie)
Foto: De Attero-energiecentrale in Wijster (foto Attero)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.