Faillissement Econcern: claim tegen PwC

14 oktober 2014 – De Accountantskamer in Zwolle heeft n.a.v. het faillissement van Econcern in 2009 twee accountants van PriceWaterhouseCoopers (PwC) geschorst. Ze hadden hun controlewerk beter moeten doen.

De curatoren van van het failliete bedrijf (dat zich met meer dan 200 b.v.’s bezig hield met duurzame energie) bereiden een hoge schadeclaim voor bij PwC.
PwC had veel kritischer moeten zijn bij de goedkeuring van de jaarrekeningen. De winst van Econcern was kunstmatig opgehoogd, terwijl er in werkelijkheid tientallen miljoenen verlies werd geleden. Het opschroeven van het resultaat gebeurde door het belang van Econcern in het Franse Sol Holding te hoog te waarderen. Sol Holding zou een siliciumfabriek in Zuid-Frankrijk gaan bouwen.
Reactie PwC: ‘Wij zijn geschrokken van deze beslissing en betreuren het dat we kennelijk niet in staat zijn geweest de Accountantskamer ervan te overtuigen dat de controle in overeenstemming met de van toepassing zijnde wet- en regelgeving is uitgevoerd.’ PwC zal deze beslissing verder bestuderen om vast te stellen of hiertegen beroep zal worden aangetekend.

Bronnen
Uitspraak Accountantskamer, 13 oktober 2014: Procedurenummer 13/2393 en 13/2394 Wtra AK
Het Financieele Dagblad, 14 oktober 2014:  (registratie/betaling) ‘Curatoren Econcern willen tuchtvonnis gebruiken in zaak tegen PwC’
De Volkskrant, 14 oktober 2014: ‘Twee accountants van Econcern geschorst’
PwC persbericht, 13 oktober 2014:  ‘Reactie op uitspraak Econcern’

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.