‘CO2-opslag nog steeds een slecht idee’

‘CO2-opslag nog steeds een slecht idee’

24 maart 2016CO2-opslag haalt het rendement van energiecentrales omlaag, maakt de elektriciteit duurder en is geen oplossing voor de lange termijn. Publicist en energieonderzoeker Herman Damveld reageert op het pleidooi van SER Noord om in het Noorden te experimenteren met CO2-opslag.

Dinsdag kwam SER Noord-Nederland met een advies om de kansen voor gebruik van de ondergrond in Noord-Nederland in kaart te brengen. Ook in het advies: een pleidooi voor een pilot met CO2-opslag, bijvoorbeeld bij de energiecentrales in de Eemshaven. Geen goed idee, vindt Herman Damveld.

Uit het artikel van Herman Damveld
‘(…) Wij laten hier zien dat door CO2-opslag het rendement van de centrales flink naar beneden gaat en de elektriciteit de helft duurder wordt. Daarnaast tonen we aan dat lege kleine velden in Noord-Nederland geen oplossing bieden voor de lange termijn. Deze velden zitten vol door de uitstoot van 3,5 kolencentrales zoals RWE die nu in bedrijf heeft bij de Eemshaven. Daarbij gaan we uit van de geplande levensduur van 30 jaar van een kolencentrale. (…)’

Het hele artikel van Damveld, ook verschenen op de website Co2ntramine, staat in onze Opinie-rubriek.

Bronnen
FluxEnergie, opinie, 23 maart 2016: Discussie over CO2-opslag laait weer op: CCS nog steeds een slecht idee
Rapport van Damveld, 22 maart 2016: Basiskennis afvang en opslag CO​2
FluxEnergie, 22 maart 2016: SER Noord pleit voor proef CO2-opslag Eemshaven

Foto: Demonstratie in 2009 tegen een proef met CO2-opslag in Barendrecht (foto FluxEnergie/© Paul Tolenaar)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.