CO2-uitstoot neemt licht toe

CO2-uitstoot neemt licht toe

12 februari 2016 – De CO2-uitstoot in Nederland was in het vierde kwartaal 0,4 procent hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In dezelfde periode groeide de economie met 1,6 procent. Aldus meldt het CBS.

Uit het bericht van CBS
‘(…) Belangrijke oorzaak van de lichte toename van de CO2-uitstoot is de hogere productie van de elektriciteitsbedrijven en de chemische industrie. Het vierde kwartaal van 2015 was warmer dan een jaar eerder. Vooral december was minder koud. Gecorrigeerd voor het weereffect was de toename van de CO2-uitstoot 2,4 procent in plaats van 0,4 procent.

Meer CO2-uitstoot energiebedrijven
In het vierde kwartaal was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder. Deze bedrijven zijn goed voor circa 30 procent van de totale uitstoot. De stijging komt vooral doordat energiebedrijven meer elektriciteit hebben geproduceerd.

Bij de productie van energiebedrijven is voor het eerst sinds twee kwartalen meer aardgas ingezet. Het gebruik van steenkool is ook gestegen, maar deze stijging is wel kleiner dan in de voorgaande kwartalen.

Stijgende productie chemie leidt tot meer CO2-uitstoot
Ook het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid heeft meer CO2 uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit komt vooral door de gestegen uitstoot van de chemiesector, een emissie-intensieve branche. Dit volgde na drie kwartalen met een lagere uitstoot.

Verder heeft ook de stijging van de productie in de aardolie-industrie geleid tot een hogere CO2-uitstoot. In de transportsector is de CO2-uitstoot hoger dan in het vierde kwartaal van vorig jaar, onder meer door toegenomen vervoersbewegingen die samenhangen met de groei van de handelsstromen.

Minder CO2-uitstoot huishoudens en dienstverlening
De CO2-uitstoot van huishoudens, goed voor ruim 20 procent van de CO2-uitstoot, nam af met ruim 4 procent. Er werd vooral minder aardgas gestookt voor het verwarmen van gebouwen. Het weer was ook relatief zacht in het vierde kwartaal van 2015. Ook in de dienstverlening daalde de uitstoot door het afgenomen aardgasverbruik voor de verwarming van bedrijfspanden. (…)’

Schermafbeelding 2016-02-11 om 22.53.09

Bronnen
CBS, 11 februari 2016: CBS: CO2-uitstoot neemt licht toe in vierde kwartaal
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.