Cobouw: ‘Woningcorporaties verkopen vooral slecht geïsoleerde woningen’

Cobouw: ‘Woningcorporaties verkopen vooral slecht geïsoleerde woningen’

15 maart 2017Woningcorporaties verkopen vooral woningen met een laag energielabel. Dat blijkt uit onderzoek van Cobouw. Zo krikken de corporaties de energiezuinigheid van hun woningbezit op, aldus Cobouw. 

De woningvoorraad van corporaties moet, volgens afspraken met het Rijk, in 2020 gemiddeld energielabel B hebben. Uit onderzoek van Cobouw, die gegevens van het Kadaster analyseerde, verkochten corporaties tussen 2014 en 2016 43.000 woningen, waarvan 90 procent energielabel C of lager had en 40 procent zelfs label E of lager.

Logisch, vindt Aedes. “Vaak is renovatie duurder dan deze woningen te verkopen en met de opbrengst op een andere plek nieuwe sociale huurwoningen te bouwen’, zo reageert de koepelorganisatie in Cobouw. Anderen wijzen op de moeilijkheid de afgesproken energiebesparing te halen als de laag gelabelde huizen in handen van particulieren komen.

Uit het bericht van Cobouw
‘(…) Ernst van der Leij, corporatiespecialist bij adviesbureau Brink (…) vindt het “verwerpelijk” als corporaties op label B uitkomen door slecht bezit af te stoten.
“We weten allemaal dat particulieren nog veel moeilijker in beweging te krijgen zijn als het gaat om energiebesparing. Voormalige huurders hebben bovendien vaak zeer beperkte middelen en kunnen de woning net kopen. Als ze al geld overhouden, zullen ze dat eerder inzetten voor een nieuwe keuken of badkamer en niet voor isolatie of een warmtepomp.” (…)’

Van der Leij stelt in Cobouw wel een oplossing te zien: vastleggen dat corporatiewoningen alleen verkocht mogen worden als ze een goed energielabel hebben en geld ‘dat met de Verhuurdersheffing van de corporaties is afgepakt’ terug te geven onder voorwaarde dat het wordt uitgegeven aan verduurzaming.

Bronnen
Cobouw, 14 maart 2017: G-label in de uitverkoop (registratie)
RVO, Beleid en afspraken woningbouw

Foto: Nuon

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.