Cogas waarschuwt voor versneld afschrijven aardgas als energiebron

16 september 2016‘Natuurlijk, CO2-reductie moet’, zegt Cogas-directeur De Haan. ‘Maar je moet oppassen voor economische schade. De afschrijvingstermijn voor leidingen is 40 jaar.’ 

De Twentse krant Tubantia interviewt Cogas-directeur Gerald de Haas. Cogas verzorgt het aardgas net in Twente en is eigendom van acht Twentse gemeenten.
Uit het interview van Tubantia
‘(…) Cogas-directeur Gerald de Haan vraagt de politiek op te passen met het versneld afschrijven van gas als energiebron en daarmee ook het gasnetwerk. De rekening daarvoor dreigt anders vooral bij mensen met lage inkomens terecht te komen. De Haan doelt op de energietransitie, waarbij afscheid genomen wordt van fossiele brandstoffen die zorgen voor een hoge CO2-uitstoot. Cogas verwacht tot 2040 een daling van het gebruik van haar netwerk voor aardgas met zo’n 35 procent.
Die daling wordt deels veroorzaakt door energiebesparingen, maar die hebben geen invloed op het resultaat van Cogas. Dat is wel het geval wanneer woningen in nieuwe woonwijken geen gasaansluiting meer hebben. Dat laatste is een politiek besluit, om een bijdrage te leveren aan de CO2-reductie. Intussen heeft 22 procent van de dit jaar nieuw gebouwde woningen in Noordoost-Nederland geen gasaansluiting meer. En dat percentage groeit.

Rekening naar lage inkomens?
“Natuurlijk, CO2-reductie moet”, zegt Cogas-directeur De Haan. “Maar je moet oppassen voor economische schade. De afschrijvingstermijn voor leidingen is door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vastgesteld op 40 jaar. Maar hebben wij nog tijd om de investering terug te verdienen? Wie betaalt het gasnetwerk tot het afgeschreven is? Mensen die het kunnen betalen, kunnen hun eigen energietransitie vormgeven, bijvoorbeeld met zonnepanelen of warmtepompen. Dat zou betekenen dat de mensen met de lage inkomens de rekening voor het gasnetwerk moeten blijven betalen.”
De Haan pleit voor een ‘beheerste energietransitie’. “Aardgas staat in een negatief daglicht op dit moment. Maar gas is van alle fossiele brandstoffen wel de schoonste.” (…)’

Bronnen
Tubantia, 15 september 2016: Cogas waarschuwt voor dichtdraaien gaskraan (via Blendle)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.