Colruyt Group opent tankstation voor waterstof in Belgische Halle

Bij het tankstation van DATS 24 in Halle is het sinds maandag mogelijk om waterstof te tanken. De honderd procent groene waterstof wordt geproduceerd met hernieuwbare stroom van energiespecialist Eoly. Colruyt Group, de partij achter de tankstations van DATS 24, gelooft dat waterstof een belangrijke rol kan spelen in de verdere verduurzaming van mobiliteit en energievoorzieningen.

Bij het tankstation in de Belgische provincie Vlaams-Brabant, ten zuiden van Brussel, kunnen klanten voortaan aankloppen voor groene waterstof. Op deze locatie zijn naast benzine en diesel ook CNG en AdBlue aan de pomp beschikbaar. Bovendien is het mogelijk om gebruik te maken van een snellaadpaal voor elektrische auto’s.

“Dit eerste publieke tankstation voor waterstof is dus zeker geen alleenstaand verhaal”, vertelt Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group. “De komende vijf jaar willen we met Colruyt Group nog 35 miljoen euro extra investeren in de waterstofeconomie, onder meer voor vier nieuwe waterstoftankstations.” Voor de realisatie van het waterstofstation in Halle heeft Colruyt de samenwerking opgezocht met LIQAL uit Breda.

Investeren in waterstof

Sinds 2004 heeft Colruyt Group al 6 miljoen euro in innovatieve projecten met waterstof geïnvesteerd. Zo produceert de groep al enkele jaren zelf groene waterstof op de site Dassenveld. In het distributiecentrum van het bedrijf rijden 75 heftrucks op waterstof. Daarnaast wordt de waterstof gebruikt voor dertien personenwagens, die binnen de groep ingezet worden.

In Frankrijk en België investeert Colruyt Group ook in waterstoftoepassingen voor zwaar transport. Samen met partners Fluxys en Parkwind werkt de groep daarnaast aan een power-to-gas installatie om op industriële schaal groene elektriciteit om te zetten in groene waterstof en zo de variabiliteit van (offshore) windenergie op te vangen.

Duurzame energiebron

Waterstof als brandstof biedt een aantal voordelen. De grondstoffen ervan, namelijk water en elektriciteit, zijn onuitputtelijk. Daarnaast kan het gas met hernieuwbare energie ook volledig ‘groen’ geproduceerd worden. Waterstof stoot tijdens het rijden geen schadelijke stoffen uit, enkel waterdamp. Een auto helemaal voltanken kan in vijf minuten.

Toch wil Colruyt Group waterstof niet uitspelen als de enige of beste mobiliteitsoplossing. “Wij geloven dat er niet één weg is naar duurzame mobiliteit, maar dat het een combinatie van oplossingen wordt”, legt Jef Colruyt uit. “De mobiliteitskeuze hangt af van veel factoren. Waterstof en elektriciteit zijn de toekomst voor zero-emissievoertuigen. Maar ook CNG-wagens en plug-in hybrides zullen hun rol blijven spelen tijdens de transitieperiode. Het nieuwe waterstoftankstation is net uniek in Europa omdat het naast groene waterstof ook alle andere brandstoffen aanbiedt. Dus ook elektriciteit, CNG, benzine, diesel en AdBlue.”

DATS 24 bouwt stelselmatig verder aan zijn netwerk voor alternatieve brandstoffen. Intussen zijn 59 tankstations uitgerust met een CNG-pomp en staan er bij 61 winkels en 2 centrale gebouwen elektrische laadpalen. In 2019 plant de brandstofspecialist nog een tweede waterstoftankstation in Wilrijk.

In welke brandstoffen moet je investeren om een succesvol tankstation te kunnen exploiteren, nu maar vooral ook in de toekomst? Het Nationaal Tankstation Congres 2018 tijdens de Tankstation Vakbeurs op woensdag 21 november staat volledig in het teken van dit thema. Ook waterstof komt daarbij uitgebreid aan bod. Meer informatie over het programma is op de website van de Tankstation Vakbeurs te vinden.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

1 reactie op “Colruyt Group opent tankstation voor waterstof in Belgische Halle”

Pat Rick|10.10.18|12:15

Laadpalen, waterstofheftrucks en waterstof tanken: wellicht ook iets voor Ahold Delhaize, die volgend jaar met het thema Groen willen komen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.