‘Compensatie voor sluiten kolencentrales is onzin’

‘Compensatie voor sluiten kolencentrales is onzin’

17 mei 2016 – Op de opiniepagina van NRC schrijven Jan Gruiters (Pax) en Sylvia Borren (Greenpeace) dat het onzin is om energiebedrijven te compenseren voor het sluiten van kolencentrales. ‘Laat energiebedrijven liever betalen.’

Uit hun opiniebijdrage
‘(…) E.ON/Uniper en Engie hebben al gedreigd met miljardenclaims als hun nieuwe kolencentrales dicht moeten. RWE/Essent eist zelfs subsidie van de overheid voor het openhouden van hun gloednieuwe, verliesgevende kolencentrale. De grootste van Europa.
Waarom zouden deze energiebedrijven gecompenseerd moeten worden? Tegen beter weten in hebben ze jarenlang geïnvesteerd in nieuwe fossiele energiecentrales. Terwijl de omslag naar duurzame energie al lang gaande was en de overheid verregaand klimaatbeleid aankondigde. Nu de klimaatwaarheid hen heeft ingehaald, willen ze compensatie.
Op deze manier maken de energiebedrijven er een cynisch spel van, aangezien ze zelf nog een hoge historische rekening moeten voldoen. Weinig grondstoffen zijn namelijk zo vernietigend voor mens en milieu als steenkolen. Luchtvervuiling, waterschaarste, ontheemding, aantasting van ecosystemen en last but not least de verwoestende gevolgen van klimaatverandering. Onderzoek van de Universiteit van Harvard schatte de verborgen kosten van steenkool op ‘een derde tot meer dan een half miljard dollar per jaar’, voor de VS alleen.
De huidige klimaatcrisis is voor een groot deel te danken aan het verstoken van kolen. (…)
Naast de impact op het klimaat zitten de verborgen kosten van kolen ook in luchtverontreiniging. Bij het verbranden van kolen komen naast CO2 ook stikstofdioxide, zwaveldioxide, kwik en fijnstof vrij. Met miljoenen slachtoffers tot gevolg. In Nederland overlijden er jaarlijks 83 mensen voortijdig aan de gevolgen van luchtverontreiniging door kolencentrales en worden er 19.000 ziektedagen opgenomen.
Het winnen van steenkolen heeft ook een grote impact op de zoetwatervoorraden in de wereld, die al sterk onder druk staan. De vijf overgebleven kolencentrales in Nederland importeren 7,5 miljoen ton steenkool per jaar. Voor het winnen daarvan is in de landen van herkomst zo’n 3,75 miljoen m3 zoetwater nodig. Hiermee verbruiken deze centrales twee keer zoveel zoetwater als alle Nederlanders bij elkaar. Dit kostbare water is niet meer duurzaam beschikbaar voor menselijke consumptie of landbouw. (…)
Maar er zijn meer verborgen kosten. In het Colombiaanse mijnbouwgebied Cesar, waar Nederlandse energiebedrijven het grootste deel van hun kolen vandaan halen, is de prijs die de lokale bevolking betaalt wel heel hoog. Rondom deze mijnen zijn tussen 1996 en 2006 meer dan 3100 mensen vermoord en 55.000 mensen van hun land verdreven door paramilitairen. (…)
Energiebedrijven hebben met hun kolencentrales decennialang zo veel winst gemaakt, doordat ze nooit hoefden te betalen voor de schade aan het milieu en het menselijk leed. In plaats van ze nu te compenseren voor hun slechte keuzes, is het hoog tijd dat ze zelf opdraaien voor de verborgen kosten in hun ketens. (…)’

 

Bronnen
NRC, 14 mei 2016: Compenseer slachtoffers steenkolen, niet Essent (via Blendle)
Foto: Essent (Amercentrale)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.