zonnepark Sunport Delfzijl (bron: Eemsdeltadrones)

Concurrentie voor SDE+ doet kosten duurzame energieproductie verder dalen

zonnepark Sunport Delfzijl (bron: Eemsdeltadrones)

Het Nederlandse ministerie van economische zaken en klimaat heeft in het najaar van 2017 vanuit de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) ondersteuning toegezegd aan 4.215 projecten. Opvallend is dat de kosten voor windenergie op land blijven dalen. Wat verder opvalt is de massale inschrijving voor zonne-energie, met 3.945 projecten.

Met SDE+ wil de regering bijdragen aan het behalen van de doelstellingen voor hernieuwbare energie. Het ministerie van economische zaken en klimaat ondersteunt energie opgewekt uit zon, wind, water, geothermie en biomassa in Nederland via deze SDE+ ronde met 6 miljard euro.

Duurzame energieopwekking wordt door schaalvergroting en technische ontwikkelingen steeds goedkoper, waardoor er steeds minder subsidie nodig is, deelt het ministerie mee. De SDE+ versnelt die ontwikkeling en zet in de lijn van het regeerakkoord in op de meest kostenefficiënte oplossingen. De regeling werkt als een veiling en stimuleert aanvragers om projecten voor een zo laag mogelijke subsidie in te dienen, waarbij alle projecten en technologieën met elkaar concurreren. “Dat lokt innovatie en kostenreductie uit; positief voor het klimaat én voor de energierekening van consumenten en bedrijven. Met name wind- en zonne-energie zijn de afgelopen jaren fors goedkoper geworden.”

Sinds 2008 zijn via de SDE en SDE+ circa 34.000 subsidiebeschikkingen voor duurzame energieprojecten verstrekt. Circa 41% van deze projecten is inmiddels gerealiseerd, 33% van de projecten is in de ontwikkelings- of bouwfase. Als alle projecten gerealiseerd zijn leveren ze in totaal 195,4 petajoule aan duurzame energie per jaar. De SDE+ regeling kent strenge voorwaarden voor energieopbrengst, financiering en eist spoedige realisatie. Om die reden is bij 25% van de projecten de subsidiebeschikking alsnog ingetrokken. Ontwikkelaars waarvan de aanvraag is afgewezen, kunnen in volgende rondes een verbeterde aanvraag indienen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.