Consument en duurzaamheid: portemonnee vóór milieu

10 december 2015Het is al tientallen keren via onderzoek vastgesteld – en ook nu weer: de portemonnee gaat voor veel mensen voor op het milieu. Duurzaam verbouwen doen we om er geld aan over te houden.

Werkspot liet een onderzoek doen naar duurzaam (ver)bouwen.

Uit het persbericht van Werkspot
‘(…) Besparing op energiekosten is volgens Nederlanders dé belangrijkste reden om voor duurzaam (ver)bouwen te kiezen. Ze vinden dit een stuk belangrijker dan het milieu of een beter leefklimaat in huis. 
Een kwart van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor duurzame oplossingen, zolang ze de investering kunnen terugverdienen op den duur. Dit blijkt uit de Klusmonitor, uitgevoerd door SAMR onder ruim duizend Nederlanders, in opdracht van Werkspot.nl. (…)

Interesse in duurzaamheid verschilt per provincie
Een derde van de Nederlanders wil zijn huis graag duurzamer maken. Dit geldt met name voor bewoners uit Groningen en Drenthe. Groningers kiezen hierbij het meeste voor de opties dubbel glas en led-verlichting, terwijl Drenthenaren eerder kiezen voor zonnepanelen en het isoleren van hun huis.

Ongeveer een vijfde van de Nederlanders geeft aan dat zijn huis momenteel al duurzaam is. Vooral de woning van 55-plussers is duurzaam. In Utrecht, Flevoland en Friesland wonen relatief veel mensen met een duurzame woning. Van alle provincies heeft Zuid-Holland het minst behoefte aan duurzame oplossingen.

Kosten spelen grote rol
In de leeftijdscategorie 35 tot 54 jaar vindt men besparing op energiekosten zeer belangrijk. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Door de initiële hoge kosten kiest bijna een kwart van de Nederlanders niet voor duurzame oplossingen. Een kwart van de Nederlanders is wel bereid om voor duurzaamheid te kiezen als er sprake is van een terugverdientijd. (…)’

Bronnen
Werkspot, 10 december 2015: Investering in duurzaamheid sterk afhankelijk van kosten

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.