Consument profiteert van de goedkope olie

31 juli 2015 – ‘Goedkope olie sart Shell, maar consument profiteert.’ Onder deze kop staat de NOS stil bij de gevolgen van de goedkope olie. 

Uit het bericht van de NOS
‘(…) “Consumenten zijn vooralsnog gebaat bij een lage prijs voor olie en gas”, zegt energie-econoom Hans van Cleef van het economisch bureau van ABN Amro. Volgens hem leiden de lage olieprijzen tot goedkopere brandstof aan de pomp en zorgen ze voor een lagere gas- en elektriciteitsrekening.
Ook bedrijven en exporteurs kunnen profiteren van de lage prijzen. Productieprocessen die veel energie kosten worden goedkoper en ook de export van goederen kost minder. (…) In Nederland hebben niet alleen de wereldwijde prijzen gevolgen voor de economie. De sterke afbouw van de gaswinning in Groningen leidt volgens het economisch bureau van ABN Amro ertoe dat de economische groei met 0,5 procent wordt afgeremd. Dat komt doordat de staat miljarden euro’s aan aardgasbaten misloopt. Wat het terugschroeven van de gaswinning op termijn voor gevolgen heeft, is volgens Van Cleef nog lastig te zeggen. Aan de ene kant moet het mislopen van de aardgasbaten mogelijk worden gecompenseerd met hogere belastingen. Aan de andere kant wordt Nederland afhankelijker van gas uit het buitenland. En de prijzen daarvan dalen mogelijk nog verder door. (…)’

 

Bronnen
NOS, 30 juli 2015 – Goedkope olie sart Shell, maar consument profiteert

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.