Consument wil duidelijkheid over gasloze toekomst

Consument wil duidelijkheid over gasloze toekomst

8 februari 2017De consument wil snel weten wat een toekomst zonder gas praktisch voor hen betekent. De Vereniging Eigen Huis (VEH) is bezorgd over de plannen voor ‘gasloos’ wonen en schreef een brief aan de Tweede Kamer. Wat als je nu je cv-ketel moet vervangen?

Uit een bericht van VEH
‘(…) Minister Kamp (Economische Zaken) heeft in zijn Energieagenda aangegeven dat hij al op korte termijn geen nieuwe gasnetten wil aanleggen in nieuwbouwwijken en dat hij tegen 2050 helemaal los van het gas wil zijn. Verenging Eigen Huis heeft bij dit scenario namens haar achterban veel praktische vragen. De vereniging wijst in een brief aan de Tweede Kamer op het belang van snelle duidelijkheid van de gevolgen van deze omslag voor consumenten.
Vereniging Eigen Huis krijgt veel vragen van haar leden over de praktische gevolgen van de energietransitie. Want wat betekent het scenario van een gasloze toekomst als je nu vervanging zoekt voor je cv-ketel? Wanneer is welke buurt aan de beurt en wie bepaalt dat? Hoe lang van tevoren weet je dat het gas in jouw wijk zal verdwijnen, zodat je daar van te voren rekening mee kunt houden, bijvoorbeeld als je cv-ketel aan vervanging toe is, of je een nieuwe keuken plaatst? Welke gevolgen heeft een andere manier van verwarmen voor het comfort en bestaande apparatuur in huis? Wat gaat dat kosten? Wat worden de alternatieven?
Voor een breed gedragen transitie is het erg belangrijk dat zo snel mogelijk antwoorden op deze en tal van andere praktische vragen komen.
Loskomen van gas is één van de ambities die minister Kamp in zijn Energieagenda heeft aangegeven. Maar het loslaten van fossiele brandstoffen vergt een grote omslag in het denken en doen van de consument en heeft een grote impact op de leefomgeving.
Directeur belangenbehartiging Rob Mulder: “Het is goed dat in Den Haag wordt nagedacht over visionaire toekomstbeelden, maar burgers willen antwoorden op hele concrete vragen en zorgen die dit bij hen oproept.” (…)’

 

Bronnen
VEH, persbericht, 7 februari 2017: Consument wil duidelijkheid over gasloze toekomst
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.