Consumentenbond: ‘Eneco groenste stroomleverancier’

8 december 2014 – Van de grote energiebedrijven in Nederland is Eneco de meest groene stroomleverancier. Nuon en Essent scoren beiden een dikke onvoldoende op duurzaamheid. Dat meldt de Consumentenbond na een onderzoek.

Uit het bericht van de Consumentenbond
‘Het onderzoek is verricht door) de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu. De absolute uitblinkers – die een 10 scoren – zijn 4 kleine energiebedrijven: Windunie, Raedthuys, Huismerk Energie en Qurrent.
De belangenorganisaties beoordeelden voor de duurzaamheid ranglijst 32 stroomleveranciers op investeringen in stroomopwekking, productie, levering en inkoop van stroom. Op basis daarvan is een rangschikking gemaakt, ingedeeld in 3 groepen:

  • koplopers (score cijfer 6 en hoger);
  • grijze middenmoot  (4,5 tot 6);
  • hekkensluiters (lager dan 4,5).
 Koplopers  Grijze middenmoot  Hekkensluiters
 Raedthuys (Pure   Energie)  Qwint  Vattenfall / Nuon
 Windunie  Electrakabel (GDF Suez Energie Nederland)  Atoomstroom
 Huismerk Energie  E.On  Delta
 Qurrent  Energiedirect.nl  RWE/Essent
 Greenchoice  Budget Energie
 HVC Energie  Anode Energie
 Eneco  De Groene Belangenbehartiger
 Kas Energie  Oxxio
 Innova  Nederlandse Energie Maatschappij
 Robin Energie
 Main Energie

Stijgers en dalers

Energieleveranciers zijn gemiddeld iets groener dan vorig jaar. In 2013 scoorden slechts 6 energiebedrijven in het duurzaamheidsonderzoek een voldoende, dit jaar zijn het er 9. Van de 5 energiereuzen scoren echter 4 een onvoldoende. Juist zij hebben de meeste impact op het klimaat.
Greenchoice en E.On stijgen in de ranking door duurzame investeringen. Opvallendste daler is Nuon/Vattenfall. Dit komt doordat het vooral kiest voor kernenergie en kolenstroom. Nuon/Vattenfall en E.On hebben plannen voor verduurzaming. Effecten van de beloofde koerswijzigingen zullen in een volgend onderzoek worden meegenomen.
Consumenten die energie afnemen van een middenmoter of hekkensluiter en willen overstappen naar een groenere leverancier, kunnen daarvoor de Energievergelijker van de Consumentenbond gebruiken. De resultaten van het duurzaamheidsonderzoek zijn daarin opgenomen. ‘

 

Bronnen
Consumentenbond, 8 december 2014: Eneco groenste energiereus, Nuon en Essent hekkensluiters in duurzaamheid
Energievergelijker Consumentenbond
Consumentenbond over het onderzoek 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.