COP21 – België mogelijk niet naar Parijs door eigen klimaatruzie

13 november 2015 – Het zou zomaar kunnen dat de Belgische milieuministers niet naar Parijs gaan. Eén heeft al aangekondigd niet te gaan als België over twee weken nog geen klimaatakkoord heeft.

Het lukt België maar niet de inzet voor CO2-reductie en voor meer hernieuwbare energie tussen Vlaanderen en Wallonië te verdelen, waardoor België nog steeds geen klimaatakkoord heeft. Al jaren kibbelen de federale overheid en de gewesten over de onderlinge verdeling van de klimaatinspanningen.
Op 26 oktober leek er even een akkoord bereikt te zijn, maar inmiddels is duidelijk dat er nog géén verdeling van de CO2-reductie is afgesproken.

België telt maar liefst vier milieuministers: een federale minister, een minister voor Vlaanderen, een minister voor Wallonië en een minister voor Brussel. Vooral Vlaanderen vindt dat het te veel moet doen in de concept-verdeling van de aandelen in de te bereiken doelen.. Het gekibbel heeft er inmiddels wel toe geleid dat je kunt zeggen dat het klimaatbeleid in België nu ook z’n taalgrens heeft.
Vorige maand sloot Greenpeace de Belgische ministers symbolisch op om ze daarmee te dwingen nu eindelijk eens een klimaatakkoord te bereiken. Ze kwamen er weer niet uit.

Dit moeten ze onderling verdelen:

  • 15% CO2-uitstootreductie in 2020 voor heel België
  • 13% stijging hernieuwbare energie
  • 250 miljoen euro uit het Europese klimaatfonds.

Steeds meer Belgen vinden dat hun land zich belachelijk maakt door vóór COP21 nog geen akkoord te hebben.
Schermafdruk 2015-11-12 21.51.13De Brusselse minister Céline Frémault vindt het nu welletjes en heeft gezegd niet naar Parijs te gaan als België dan nog geen klimaatakkoord heeft.
Tegen De Morgen zegt ze: ‘Het zou voor ons land desastreus zijn om zonder akkoord naar Parijs te gaan. We moeten onszelf niet voor schut zetten.’
Frémault heeft haar collega’s gevraagd dan ook maar weg te blijven uit Parijs.

Bronnen
De Morgen, 12 november 2015: Frémault: ‘Zonder klimaatakkoord ga ik niet naar Parijs’
Foto boven: Greenpeace blokkeert de uitgang van het kabinet van minister Frémault, waar de vier Belgische milieuminister de zoveelste poging deden om tot een akkoord te komen over de verdeling van de klimaatinspanningen (foto: Greenpeace België)
Foto onder: minister Céline Frémault (foto: website Céline Frémault)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.