COP21 – België uitgeroepen tot ‘fossiel van de dag’

België uitgeroepen tot ‘fossiel van de dag’

1 december 2015 – De schaamte van België: het land is op de eerste dag van COP21 uitgeroepen tot ‘fossiel van de dag’, omdat het land na zes jaar intern gekibbel de klimaatinspanningen nog niet tussen de landsdelen heeft kunnen verdelen.

De ‘prijs’ is een initiatief van het Climate Action Network (CAN) en wordt al sinds 1999 (Bonn) steeds bij klimaatonderhandelingen uitgereikt. Op de eerste dag van de conferentie in Parijs waren er zelfs twee ‘winnaars’: Nieuw Zeeland eindigde ex aequo met België vanwege de enorme subsidies voor fossiele brandstoffen.

Perfect voorbeeld van hoe het niet moet
Over België zei CAN bij de prijstoekenning: ‘De onderscheiding gaat naar België omdat het in het verleden leeft. België is het perfecte voorbeeld van wat een rijk geïndustrialiseerd land niet moet doen tijdens klimaatonderhandelingen. Het is een failed state als het gaat over klimaatactie. Terwijl de rest van de wereld zich voorbereidde op de onderhandelingen hebben de verschillende Belgische regeringen na meer dan zes jaar nog steeds niet beslist hoe de klimaatinspanningen intern zullen worden verdeeld.’
De vier regeringen – de federale, de Vlaamse, de Waalse en de Brusselse – bakkeleien al die jaren al over de verdeling van de CO2-reductie en de bijdragen aan het klimaatfonds. De federale regering vindt dat haar minister te veel beloofd heeft aan groene energie. De Vlaamse regering vindt dat het te veel gaat kosten aan Vlaanderen. En het gekibbel ging zelfs nog door tot aan de start van COP21.
En, hoe symbolisch, de Belgische milieuminister miste letterlijk de trein naar Parijs; de onderhandelingen over het wel of niet openhouden van twee oude kerncentrales liepen uit.

België zag de internationale hoon al aankomen.
Het Nieuwsblad: ‘Premier Charles Michel  is zonder klimaatplan naar Parijs ­vertrokken. Na jaren van communautair gekibbel hebben de vier klimaat­ministers van ons land nog steeds geen oplossing gevonden. ­Tegen zondagavond waren ze het er zelfs niet over eens of ze een ­akkoord hadden of niet. Zelfs landen als Cuba, Zuid-Soedan en Jemen doen beter.’

Premier Michel: ‘Ik ben niet beschaamd’
Vlak voor hij naar Parijs vertrok zei premier Michel dat hij niet verwachtte dat België op de klimaatconferentie een ‘mal figuur’ zal slaan. “Ik ben niet beschaamd: we zijn internationaal zeer duidelijke engagementen aangegaan. De Belgen, samen met de rest van Europa, zijn bij de meest ambitieuze landen ter wereld op het vlak van klimaat.”
In reactie op zes jaar vruchteloos onderhandelen wees hij er op dat ‘de intra-Belgische klimaatverdeling technisch zeer complex is en er een evenwicht gevonden moet worden tussen economische ontwikkeling en respect voor het klimaat’.

.

Bronnen
Climate Action Network, 30 november 2015: Dead Heat in First Fossil of the Day Awards of the Paris Climate Summit
De Morgen, 30 november 2015: België is ‘fossiel van de dag’ op eerste dag klimaattop
Het Nieuwsblad, 30 november 2015: België met billen bloot naar klimaattop
De Morgen, 30 november 2015: Bourgeois optimistisch over Belgisch klimaatakkoord: “Goede hoop dat we vandaag landen”

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.