COP21 – Caraïben eisen maximaal anderhalve graad opwarming

Caraïben eisen maximaal anderhalve graad opwarming

25 november 2015De Caraïbische landen willen dat de inzet voor de klimaattop in Parijs anderhalve graad opwarming wordt. De nu aangehouden grens van maximaal twee graden opwarming zorgt voor teveel problemen in het gebied.

De Caraïbische landen, verenigd in Caricom, gaan met een gezamenlijk standpunt naar de klimaatonderhandelingen in Parijs. Ze riepen in mei de onderhandelaars al op om tot een succesvol klimaatakkoord te komen in een gezamenlijk ‘Declaration for Climate Action’.

Uit een bericht van IPS
‘(…) Head of the CARICOM Energy Unit, Devon Gardner, told IPS, “The region is still campaigning for 1.5 degrees Celsius with the understanding that other negotiators including the European Union are looking at 2.0 degrees.” (…)’

De Caraïbische landen lanceerden al voor de klimaatconferentie in 2009 de campagne ‘1.5 to stay alive’. Bij meer opwarming wordt grote schade verwacht in het gebied dat deels onder zeeniveau ligt.

Uit een bericht van De Wereld Morgen
‘(…) De Caraïbische eilandstaten dragen zelf niet veel bij aan de opwarming van de aarde, maar vrezen wel dat de gevolgen van de klimaatverandering hen hard zullen treffen: kusten die overstromen, meer en zwaardere orkanen, fellere droogtes en koraalsterfte, om er enkele te noemen.
De anderhalve graad-campagne waarschuwt dat ‘niets doen’ de gemeenschap 10 miljard euro kan kosten tegen 2025, en 21 miljard euro tegen 2050. De meeste Caricom-lidstaten voelen trouwens al de gevolgen van de klimaatverandering: de opgelopen schade tussen 1990 en 2008 zou 128 miljard euro bedragen. (…)’

De Caricom-landen willen zelf hun bijdrage leveren door over te stappen naar hernieuwbare energiebronnen. Zo beperken ze zowel hun uitgaven als hun CO2-uitstoot.

Uit het bericht van De Wereld Morgen
‘(…) De meeste Caricom-lidstaten spenderen tot de helft van hun inkomsten aan olieproducten voor energieproductie, maar dat volstaat niet om aan de elektriciteitsvraag te voldoen. Investeringen in hernieuwbare energie helpen de regio om hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen, zodat ook hun uitstoot en de stroomkosten dalen. (…)’

Gisteren tekenden USAID (United States Agency for International Development) en Caricom een overeenkomst waarin USAID tussen nu en 2019 onder meer 31 miljard dollar belooft voor de aanpassing van het Caraïbische gebied aan klimaatverandering.

Teaser van campagnefilm ‘1.5 to stay alive’

Hele film ‘1.5 to stay alive’

Bronnen
De Wereld Morgen, 24 november 2015: Caraïben eisen opwarming aarde tot maximaal anderhalve graad
IPS, 23 november 2015: Against the Odds, Caribbean Doubles Down for 1.5 Degree Deal in Paris
Caricom Today, 24 november 2015: CARICOM and USAID sign US$165 million agreement

Zie ook
FluxEnergie, 11 mei 2015: Caraïbische leiders doen oproep klimaattop Parijs te laten slagen

Foto: still uit video ‘1.5 to stay alive’
Video’s: Lucian Segura

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.