COP21 – Dag 11 – Een nieuw concept en weer een nacht onderhandelen

11 december 2015Nadat op dag elf van de onderhandelingen het humeur een beetje minder dreigde te worden, was er om negen uur ’s avonds een nieuw concept. Door voorzitter Fabius gepresenteerd met de opmerking: ‘I think, dear friends, that we will make it.’

Onderhandelingen

Akkoord komt dichterbij
Het proces gaat nog steeds boven verwachting snel. Donderdagavond om negen uur was er weer een nieuwe concepttekst, met weer minder strijdpunten die nog open staan. Na lezing van de tekst, gingen de partijen weer in onderhandeling tot vanmorgen vroeg. De voortvarende voorzitter Fabius wil vrijdag met de definitieve tekst komen.

Ambitie 2 graden, maar moeite voor 1,5
In het laatste concept staat dat de ambitie is onder de 2 graden opwarming te blijven, maar moeite wordt gedaan om de grens van 1,5 graden niet te overschrijden.

Financiering en toetsing nog open
Financiering en toetsing van het behalen van de klimaatdoelen zijn belangrijke punten die nog open staan.

Over de nieuwe concepttekst.
Over de reacties op dat concept.

Ondertussen …

  • … roept VN-klimaatchef Christiana Figueres de landen op meer in het Adaptatie Fonds te storten om het bijna bereikte doel voor 2014-2015 – 80 miljoen dollar – te halen. (UNFCCC)
  • … roept VN-baas Ban Ki-Moon de burgerorganisaties op in de gaten te houden of de landen zich aan hun klimaatbeloftes houden. ‘One of the very valuable lessons that I’ve learned as Secretary-General during the last nine years is that no government, no international organization, can do its work properly without active engagement and support from civil society.’ (VN)
  • … bekeek de NOS de (geanonimiseerde) lijst met journalisten. Van de 6000 geïnteresseerde journalisten, kregen er 3000 een toegangspas. Opvallend: honderden journalisten uit Frankrijk, 150 uit Duitsland, Nederland stuurde 13 journalisten en cameramensen, China 50, de meeste Afrikaanse landen 2, maar Senegal maar liefst 14. (NOS)
  • … lanceert Comics Uniting Nations ‘Chakra’, een strip voor kinderen en jongeren om de gevolgen van klimaatverandering uit te leggen. (Comics Uniting Nations, download de strip (kosteloos))

comics uniting nations

  • … promoveert Mariya Gromilova (Universiteit Tilburg) op een onderzoek naar klimaatvluchtelingen. De Europese lidstaten zijn niet voorbereid op een stroom klimaatvluchtelingen en een juridisch raamwerk om ze te beschermen ontbreekt. (Univers)
  • … sloot Canada zich aan bij de High Ambition Coalition van de EU, de VS en 79 Afrikaanse, Caraïbische en Pacifische landen. Een nieuwe koers voor Canada, dat onder de vorige premier bekend stond als ‘klimaatschurk’. (Climate Home)
  • … voert de EU de druk op om een systeem voor controle en bijstellen van de klimaatdoelen op te nemen in het akkoord. ‘Without the five-year cycles, the agreement is meaningless’, zei EU-klimaatcommissaris Cañete tegen met name China, India en Saoedi-Arabië. (Climate Home)
  • … wonnen zestien initiatieven van over de hele wereld een United Nations climate change award voor hun concrete bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering. Het Nederlandse Fairphone, dat duurzame en ‘conflict-vrije’ smartphones maakt, was een van de winnaars. (UNFCCC)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.