COP21 – Dag 12 – Vertraging, onenigheid en bellende regeringsleiders

12 december 2015Dag 12 van de klimaatonderhandelingen begon met een van gebrek aan consensus over de openstaande punten in de concepttekst. Obama en Xi Jinping bellen over een oplossing, de EU zoekt naar geld en wetenschappers waarschuwen dat de tekst niet ambitieus genoeg is.

Onderhandelingen

Akkoord verwacht op vrijdagochtend
De vaart is eruit. Al in de nacht van donderdag op vrijdag gaan de hakken van de onderhandelaren in het zand en zorgt het gebrek aan consensus voor uitstel. Niet vrijdag, maar pas zaterdagochtend om 9 uur wordt het definitieve klimaatakkoord verwacht. Dat zou volgens de New York Times betekenen dat pas zondag, na een laatste diplomatieke ronde, officieel getekend kan worden.

Struikelblokken
De grootste struikelblokken zijn – nog steeds – het toezicht op het nakomen van de klimaatafspraken (een ‘must voor de EU, ‘ondenkbaar’ voor China) en financiering van arme landen voor het voorkomen van en aanpassen aan klimaatverandering (wie betaalt, wie niet, hoeveel geld moet er komen).

Gesloten deuren en telefoontjes tussen premiers
‘(…) De wat onwezenlijke tussendag ging bijna geheel op aan voor de buitenwereld onzichtbare bilaterale overlegjes en telefoongesprekken tussen de hoofdsteden. De allerlaatste struikelblokken zijn namelijk van dien aard dat die op het allerhoogste niveau van regeringsleiders moeten worden beslecht. (…)’ (Trouw)

Brazilië en Australië sluiten zich aan bij ‘High Ambition Coalition’
Brazilië stapte over van het kamp van India en China naar de ‘High Ambition Coalition’, waarin ruim 100 landen waaronder de EU, de VS en Canada, pleiten voor een bindend, ambitieus klimaatakkoord met controlemechanisme. Ook Australië sloot zich vrijdag aan. (TrouwGuardian)

China stribbelt tegen
China kwam in de nacht van donderdag op vrijdag met een spervuur aan kritiek op het conceptakkoord. Zo willen ze de tussentijdse evaluatie van de doelen uit de tekst hebben. ‘China cannot accept other countries poking around’, aldus het hoofd van de afvaardiging van China. En China wil niet meebetalen aan klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden. Barack Obama en Xi Jinping, die aan de start van de top nog samen een klimaatverklaring aflegden, overleggen telefonisch met elkaar. (FDBNR, Volkskrant, Climate Home)

Ook Saoedi-Arabië en India liggen dwars
Over Saoedi-Arabië: ‘(…) Het olierijke land verzette zich tegen opname van een anderhalvegraadlimiet en positioneerde zich als ontwikkelingsland dat eerder geld moet ontvangen dan bijdragen. (…)’ (FD)
De Indiase Milieuminister Prakash Javadekar waarschuwde in een persconferentie dat de onderhandelingen nog lang kunnen duren als de EU en de VS hun verantwoordelijkheid niet nemen. (Climate Home)

EU probeert geld bij elkaar te scharrelen
Nadat de VS het bedrag voor klimaatfinanciering verdubbelde, probeert nu ook de EU een gebaar te maken. ‘(…) Naar verluidt heeft de Franse president Hollande vrijdag veel tijd gestoken in het rondbellen naar Europese collega-regeringsleiders, mogelijk in samenwerking met de Duitse bondskanselier Merkel. Inzet van die diplomatie is onder meer het gezamenlijke ophogen van de EU-garanties over klimaatfinanciering, die de ontwikkelingslanden niet ver genoeg vinden gaan. (…)’ (Trouw)

Ondertussen …

  • … stapten in Nederland 400 actievoerders in de bus om met Milieudefensie actie te gaan voeren in Parijs. Ulrike Lerche van Milieudefensie: ‘Wij willen het laatste woord hebben en niet de politiek of industrie.’ (NOS)
  • … krijgt de Franse voorzitter van de conferentie, Laurent Fabius, na alle lof ook nog eens zijn eigen fanpage: Fabius u is Fab.
  • … is er onduidelijkheid over het begrip ‘broeikasgasneutraliteit’ dat nu in de tekst staat. ‘(…) Ondanks de onzekerheid over de definitie is wel duidelijk dat broeikasgasneutraliteit verder gaat dan klimaatneutraliteit, maar minder ver dan decarbonisatie. (…)’ (Trouw)
  • … krijgen de EU en alle andere ontwikkelde landen een Fossil of the Day Award omdat ze zich te weinig hebben ingezet voor emissiereductie vóór 2020. (Climate Home)
  • … wordt Saoedi-Arabië tot ‘Colossal Fossil’, voor het blokkeren van mensenrechten in het verdrag, het verdedigen van hun klimaatplan zonder doel en dwarsliggen in het algemeen. (Climate Home)
  • eiffeltoren… is klimaatonderzoeker Kevin Anderson (Tyndall Centre voor klimaatveranderingsonderzoek in
    Manchester) teleurgesteld, met name over het schrappen van de lucht- en scheepvaartsector uit de tekst. ‘Deze conceptovereenkomst is zwakker dan die van Kopenhagen in 2009. De huidige tekst is niet consistent met de laatste wetenschap.’ (FD)
  • … licht de ‘Iron lady’ op door menselijke energie, ofwel van hardlopers die de app RUNTASTIC gebruiken of twitteraars die deze hashtags gebruiken: #COP21 #HumanEnergy #Climatesign #ClimateAction #Climate #ParisClimat2015 #ClimateChange #ClimateRevolution.
  • … wordt de CO2-uitstoot van de klimaattop geschat op 21.000 ton, grotendeels veroorzaakt door de reizen die de 40.000 afgevaardigden moesten maken om in Parijs te komen. In februari is de werkelijke CO2-uitstoot bekend. (New York Times)

 

Foto boven: COP21/Arnaud Bouissou
Foto Eiffeltoren: Human Energy

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.