COP21 – Dag 13 – Na uitstel komt triomf

COP21 – Dag 13 – Na uitstel komt triomf

14 december 2015 – Op zaterdag ging de klimaattop in Parijs door in reservetijd. Dag 13 begon met uitstel van de concepttekst, vervolgde met uitstel van de stemming om rond half acht met een enorme ontlading en een aangenomen klimaatakkoord te worden afgesloten.

Laatste concept

Uitstel: concept komt later
Vrijdag werd de presentatie van het laatste concept uitgesteld naar zaterdag 9 uur. Op zaterdagochtend was, na drie nachten onderhandelen, de tekst nog niet klaar. Uitstel tot 11.30. Rond 12.30 werd de tekst gepubliceerd.

Uitstel: later stemmen
Landen kregen na presentatie van de tekst tot 15.45 om te lezen en zouden dan gaan stemmen. Terwijl de reacties op de nieuwe tekst binnenstroomden, wordt de stemming uitgesteld. Terwijl iedereen in de zaal zit, lopen Fabius, Figueres en anderen naar buiten om te bellen.

Unaniem aangenomen
Iets voor 19.30 is het akkoord aangenomen, iedereen heeft vóór gestemd. Media beschrijven een enorme ontlading met staande ovatie, tranen en omhelzingen. Fabius, toen hij de hamer liet neerkomen om het besluit te bekrachtigen: “Het is maar een kleine hamer, maar ik denk dat die in staat is tot grote dingen.” (Trouw)

Laatste veranderingen
De vertraging werd veroorzaakt door onduidelijkheden door de vertaling van de afspraken. Maar er waren ook nog bezwaren van de Verenigde Staten, maar ook Nicaragua, Maleisië, Afrikaanse landen, Turkije en China worden genoemd.
‘(…) Zo hadden de Amerikanen bezwaar tegen de formulering dat alle ontwikkelde landen de emissie van broeikasgassen zullen terugbrengen. De Amerikanen eisten dat dit werd veranderd in zouden moeten terugbrengen. En daar kregen ze hun zin in. (…)’ (NOS)

Ondertussen …

  • … werd er gezweet in de onderhandelingskamers.

  • … was het buiten D12, een dag van protesten. Duizenden mensen in het rood lieten bij de Arc de Triomphe, de Eiffeltoren en de Champ de Mars hun onvrede blijken over het klimaatakkoord dat in hun ogen niet ver genoeg ging. Het verbod op demonstraties, dat inging na de aanslagen in Parijs, werd tijdelijk opgeheven voor het protest. (New York Times)

Schermafbeelding 2015-12-14 om 01.57.53 PM

  • Schermafbeelding 2015-12-14 om 02.01.12 PM… eerder op zaterdag vormden, op initiatief van Friends of the Earth, ’tienduizenden actievoerders in de straten van de lichtstad Parijs de woorden Climate, Justice, Peace, door in honderden kleine groepjes op even zo veel locaties op hetzelfde moment een gps-signaal uit te zenden’, aldus Milieudefensie die zelf met 500 actievoerders aanwezig was.
  • … is voor de Belgische actiegroep Climate Express dit actieweekend in Parijs nog maar het begin. “Verandering komt niet uit de lucht vallen. Ze komt er wanneer burgers politici blijvend onder druk zetten”, zegt communicatieverantwoordelijke Sofie Defour. Wij moeten op straat komen, nu en in de jaren die volgen, om valse oplossingen te bestrijden en de transitie meer vaart te geven. (politics.be)
  • … berekende Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) dat we ooit 0,7 procent van onze begroting aan ontwikkelingshulp gaven en nu nog maar 0,2 procent aan klimaatfinanciering. (NRC Next)
  • … maakt de High Ambition Coalition een selfie.

  • … kwam Saint Kitts and Nevis – beter laat dan nooit – met de klimaatbeloftes (INDC) van het land.
  • … zet EU-klimaatchef Cañete alvast de doorstart in: ‘Today we celebrate, tomorrow we have to act’

Foto: France Diplomatie

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.