COP21 – ‘Er zal na Parijs niets essentieel veranderen’

20 november 2015 – Een recht-op-en-neer pessimistisch geluid over de uitkomst van COP21: Ronald Rovers, lector aan de Hogeschool Zuyd, is ervan overtuigd dat er na ‘Parijs’ niets essentieel zal veranderen. In ieder geval niet in de bouwwereld.

Hij hield afgelopen woensdag een toespraak over COP21 in het Cobouw Café in Maastricht. Hij hield mensen uit de bouwwereld voor dat de bouw waarschijnlijk gewoon doorgaat zoals het tot nu toe ging. Cobouw plaatste deze toespraak als een column op de Cobouw-website.

Uit de toespraak van Rovers
151120-Rovers‘(…) Over twee weken is de grote klimaatconferentie. En daarna gaan de kolencentrales dicht, het gas wordt afgebouwd, het topsectorenbeleid voor de export wordt omgebouwd tot een top-prioriteitenbeleid voor Nederland-klimaatneutraal, zetten alle provincies al hun middelen in voor een regionale duurzame energievoorziening, gaat de bouw alleen nog maar voor nul-energie bouwen, of nul-op-de-meter, en dan ook nog voor 99 procent in herontwikkeling in plaats van nieuwbouw, en natuurlijk alles biobased. Ja toch?

Of niet? Of blijven we aanmodderen, met marginale projectjes? Zoals het bouwen van nieuwe kantoorparken onder het mom van: het is flexibel en kan straks gerecycled worden? Later door onze kinderen, veroordeeld tot leven van ons afval? En doorgaan met het afgraven van zand en grind in Limburg? Want beton van 80 procent gerecycled materiaal kan al jaren, maar we hebben nou eenmaal die concessies voor 20 jaar afgraven. Dus dat doen we eerst maar eens. Dat is toch raar, dat we het enige stukje Nederland ruim boven zeeniveau afgraven? Maar ja, historisch gezien niet natuurlijk: het meeste polderland lag ook boven zeeniveau, maar is destijds voor de brandbare turf afgegraven. Daar hebben we destijds het baggeren geleerd. En ja, wat is de terugverdientijd van al die maatregelen? Want we willen er wel aan verdienen natuurlijk, anders is het niet interessant. Het heet niet voor niets circulaire economie!

Neem van mij aan, als je er winst op maakt, dan wordt het niet duurzaam. Het is namelijk het huidige economische model dat ons in de problemen heeft gebracht. (…) Ons zullen ze onze handel niet afnemen, wij maken smart cities en bouwen windparken en rijden in elektrische auto’s. En snel, want anders zijn er geen grondstoffen meer over. (…)
En de rest van de wereld? Die heeft pech. Omdat wij rijk zijn en eraan willen verdienen tot het niet anders meer kan. En er geen energie en grondstoffen meer over zijn voor de rest van de wereld. (…)

Helaas, ik ben bang dat er na de klimaatconferentie inderdaad niets essentieel zal veranderen. Dat we de grenzen van evenwicht in energie en materiaalbalansen op het eiland wereld verder zullen negeren en voorraden uitputten. Met schaarste, verlies aan biodiversiteit, uitgeputte gronden en klimaatverandering als gevolg. En met extremer weer, en rampen en oorlogen met betrekking tot olie, water en grondstoffen. Want vergis u niet, die zijn al aan de orde van de dag. (…)
Maar over twee weken is de klimaatconferentie. En ongeacht wat daar uit komt: het klimaat wacht niet. Wacht niet met veranderen. Dat gaat door, het enige wat helpt is, dat wij ook veranderen. En keuzes maken. En snel, voor het te warm wordt.

Ronald Rovers, Lector Gebouwde Omgeving en Regionale Ontwikkeling aan de Hogeschool Zuyd (…)’

Bronnen
Cobouw, column, 20 november 2015: Na klimaatconferentie verandert er niets
Portretfoto: Ronald Rovers (foto Het Groene Brein)
Grote foto: ‘Beton van 80 procent gerecycled materiaal kan al jaren’. (foto FluxEnergie/© Paul Tolenaar)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.