COP21 – Friends of the Earth over eerlijk klimaatverdrag

9 december 2015 – Hoe te komen tot een eerlijk klimaatverdrag om het laatste deel van het CO2-budget en de kosten van klimaatverandering eerlijk te verdelen? Friends of the Earth zet het uiteen in een infographic.

Het is een heet hangijzer in de onderhandelingen: hoeveel moeten de rijke landen gaan betalen om de armere landen te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering? En hoeveel mogen de verschillende landen nog uitstoten? Wat is eerlijk?

Wereldwijd mag de CO2-uitstoot 3000 miljard ton zijn en dan is de kans dat de aarde meer dan 2 graden opwarmt een op drie, zet Friends of the Earth uiteen in de infographic. Van dat CO2-budget is al tweederde op, waarvan meer dan de helft is uitgestoten door de rijke landen waar minder dan eenzevende van de wereldbevolking woont. Friends of the Earth komt met drie principes om het laatste deel van het budget en de kosten van (aanpassing aan) klimaatverandering eerlijk te verdelen.

Schermafbeelding 2015-12-09 om 01.31.17 PM

Uit de infographic van Friends of the Earth
‘(…)

  1. historical responsibility for pollution
  2. capacity (acces and control of wealth and technology)
  3. ensuring the right to sustainable development

Using these principles we can share effort between all countries to meet the global emissions budget limit on the basis of equity – ensuring each country does their fair-share and countries of the South receive the finance and technology owed to them to allow them to confront the climate crisis. In addition the costs of adapting to climate impacts and dealing with loss and damage must be addressed using the same principles. (…)’

Bronnen
Friends of the Earth, Infographic
Joop, 8 december 2015: Een eerlijk verdrag

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.