COP21 – IRENA is optimistischer: ‘Twee-gradengrens niet overschreden’

151123- IRENA3

23 november 2015 – Verdubbeling van het aandeel hernieuwbare en energie-efficiëntie kunnen ervoor zorgen dat de aarde minder dan 2 graden Celsius opwarmt. Dat stelt IRENA. Het agentschap is optimistischer dan het International Energy Agency in een rapport in oktober. 

151123-Rapport IRENAHet International Renewable Energy Agency (IRENA) presenteerde vandaag in Abu Dhabi het rapport REthinking Energy 2015 – Renewable Energy and Climate. Daarin concludeert de organisatie dat de helft van de CO2-reductie kan worden bereikt als in 2030 36 procent van de energie is opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Met energiebesparing is de rest van de benodigde reductie te bereiken – om de grens van 2 graden opwarming niet te overschrijden.

De energiesector zorgt voor tweederde van de CO2-uitstoot, dus daar moet klimaatactie zich voornamelijk op richten, stelt de directeur-generaal van IRENA Adnan Z. Amin. Maar ook daarbuiten moet hernieuwbare energie gestimuleerd worden, in transport, verwarmen en koelen bijvoorbeeld.

De andere conclusies uit het rapport:

  • De opkomst van hernieuwbare energie zorgt voor economische groei en duurzame ontwikkeling. Met het juiste beleid kan de transitie naar hernieuwbare energie in 2030 wereldwijd 24 miljoen banen opleveren, berekende IRENA.
  • Het doel om in 2030 36 procent van de energie duurzaam op te wekken, is technisch en economisch haalbaar. De dalende kosten voor hernieuwbare energie maakt dat het steeds beter kan concurreren met energie uit fossiele energiebronnen.
  • Om de strijd tegen klimaatverandering effectief te kunnen voeren, moeten de investeringen in hernieuwbare energie omhoog. De mondiale jaarlijkse investering moet in 2030 900 miljard dollar zijn. In 2020 moet de investering groeien naar 500 miljard dollar, bijna een verdubbeling van het huidige niveau.

IRENA komt in het rapport met vijf maatregelen om de transitie naar hernieuwbare energie te ondersteunen:

  • Strengthening the policy commitment to renewable energy;
  • Mobilising investment in renewable energy;
  • Building institutional, technical and human capacity;
  • Harnessing the cross-cutting impact of renewables on sustainable development;
  • Enhancing regional engagement and international cooperation.
Schermafdruk 2015-11-23 14.50.37
Adnan Z. Amin, directeur-generaal van IRENA: ‘Commit to strong targets’

Uit het persbericht van IRENA
‘(…) “The strong business case for renewable energy has made the energy transition inevitable,” said Mr. Amin. “It is now not a question of if the world ultimately transitions to a renewable energy future, but rather whether it will do so quickly enough. At the upcoming climate talks in Paris, it will be up to countries to commit to strong targets, and in turn, give a strong political signal to catalyse further investments in renewable energy.”(…)’
IRENA is optimistischer over de opkomst van hernieuwbare energie dan het International Energy Agency (IEA) in de onlangs uitgebrachte World Energy Outlook. Daarin voorspelt de IEA dat de grens van twee graden opwarming toch overschreden zal worden. Ondanks de opkomst van hernieuwbare energie en de enorme jaarlijkse investering van 840 miljard dollar (tussen 2015 en 2030). Ter vergelijking: in het rapport van IRENA is de benodigde investering in hernieuwbare energie 500 miljard dollar per jaar in 2020 en 900 in 2030.

.

Bronnen
IRENA, persbericht, 23 november 2015: Renewables Poised to Deliver Climate Solution
IRENA, 23 november 2015: REthinking Energy: Renewable Energy and Climate Change
IRENA, rapport, november 2015: REthinking Energy 2015 (pdf)
FluxEnergie, 22 oktober 2015: IEA: Klimaatbeloftes vertragen groei CO2-uitstoot, maar niet genoeg

Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.