COP21 – Kansen en bedreigingen voor succesvolle klimaattop

1 december 2015Vijf redenen om hoopvol te zijn dat de klimaattop in Parijs over twee weken succesvol wordt afgesloten, maar ook vijf om te vrezen voor mislukking. En dan nog vijf bedreigingen van buiten de top. 

De Britse krant The Guardian zette vijf redenen op een rij om vrolijk uit te zien naar een succesvolle klimaattop.

  1. De wereld wil een sterk akkoord en zal het krijgen. Het wetenschappelijke bewijs voor klimaatverandering stapelt zich op. ‘Doing nothing is no longer a political or moral option.’
  2. Een groene economie is ook om financiële redenen goed. Investeren in fossiel risicovol geworden en de transitie naar duurzame energie biedt kansen voor de economie.
  3. Landen zijn klaar voor echte verandering. 184 landen leverden hun klimaatbeloftes (INDC’s) in.
  4. Wat kan er mis gaan? De tekst waarover onderhandeld moet worden is veel korter dan in Kopenhagen, de standpunten van de meest vervuilende landen staan dichter bij elkaar en veel besluiten kunnen uitgesteld worden.
  5. Solidariteit. De recente terroristische aanslagen zorgen ervoor dat landen een gezamenlijk statement willen maken.

Maar, de krant noemt ook vijf redenen om mislukking te vrezen.

  1. Landen sluiten mogelijk niet de benodigde compromissen. De gastheren, de Verenigde Naties en Frankrijk, zullen dan aansturen op de ‘least-worst agreement’.
  2. Het is eigenlijk al mislukt. Met de gedane beloftes warmt de wereld nog 2,7 graden op en een bindend akkoord is niet waarschijnlijk, maar wel een voorwaarde voor de armere landen.
  3. Wie draagt de zwaarste last? Een botsing is te verwachten tussen de landen die zorgden voor de CO2 die al in de atmosfeer zit, en de landen die nog willen uitstoten voor economische groei.
  4. Waar is het geld? Er is 1 biljoen dollar (1000 miljard) nodig aan investeringen om de CO2-uitstoot genoeg terug te brengen. En het geld voor het klimaatfonds om arme landen te ondersteunen is ook nog niet binnen.
  5. We willen een akkoord, maar niet tegen elke prijs. 

De website Climate Home noemt vijf redenen buiten de onderhandelingen die het succes van de klimaatconferentie bedreigen.

  1. De Amerikaanse Republikeinen. President Obama, met nog een jaar in het Witte Huis, heeft in eigen land veel tegenstand van de Republikeinen. Zo verzetten zij zich hevig tegen zijn Clean Power Plan.
  2. Terrorisme. Climate Home doelt specifiek op de aanslagen in Parijs en het neerhalen van een Russisch vliegtuig door Turkije. ‘The risk is that responding to such immediate threats overshadows the long-term climate discussion and strains relations within the negotiating chamber just when trust is most needed.’
  3. ‘Wild cards’. Landen als Venezuela, Rusland en Maleisië kunnen flink gaan dwarsliggen, stelt Carbon Home.
  4. Verdelingen binnen de EU. Zo heeft de nieuwe Poolse regering gedreigd een veto in te dienen tegen een akkoord als het hun kolenbelangen schaadt. En ook Groot-Brittannië en Denemarken zitten niet helemaal op één lijn met de EU.
  5. Activisten. Demonstraties zijn om veiligheidsredenen verboden. Veel ngo’s legden zich daarbij neer, maar niet allemaal. ‘Frustrated activists could take matters into their own hands. The 1999 “battle of Seattle”, when anti-globalisation protesters derailed World Trade Organisation talks, is a cautionary tale here.’

Bronnen
Guardian, 30 november 2015: Climate change talks: five reasons to be cheerful or fearful
Carbon Home, 28 november 2015: Top 5 threats to a Paris climate deal

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.