COP21 – Somberheid: ‘Niet op te lossen zonder conflict’

'Klimaatprobleem niet op te lossen zonder conflict'

10 november 2015 – Naast alle hoopvolle geluiden over de klimaattop in Parijs, zijn er ook de geluiden van hen die géén ambitieus klimaatakkoord verwachten. Zo denkt de voorzitter van de Belgische Climate Express dat er geen oplossing zonder conflict mogelijk is.

‘We gaan dit klimaatprobleem niet oplossen zonder een politiek conflict te creëren in de maatschappij, waarbij de bedrijven en de machtigen niet onaangetast blijven’, zegt Natalie Eggermont, voorzitter van de Belgische Climate Expres.

Schermafdruk 2015-11-10 06.16.27Op zondag 29 november arriveert in Parijs (met de fiets, trein of bus) een stoet van duizenden Belgen die  die ter plekke willen zijn tijdens COP21 (30 november t/m 12 december). ‘We overspoelen de straten met onze eisen en alternatieven in een gigantische optocht.’ De organisatoren rekenen op 10.000 Belgische deelnemers.

Deze ‘Climate Express’ eist o.a. 25-40% CO2-reductie in 2020 en 80-95% in 2050 (t.o.v. 1990) en verder een snelle volledige omschakeling naar duurzame energie (100% in 2050).

De arts Natalie Eggermont is voorzitter van deze klimaatactie. MO Mondiaal Nieuws interviewde haar. Ze denkt niet dat Parijs een ambitieus akkoord zal opleveren.

Uit het interview van MO Nieuws
‘(…) Het akkoord is op zich wel de doelstelling van de conferentie. In Parijs zou er, als het lukt, het eerste mondiale klimaatakkoord ooit gesloten worden. Maar over de inhoud van het akkoord wordt weinig verteld. We horen bijvoorbeeld nu al dat de ingediende klimaatplannen ons waarschijnlijk op weg zullen zetten naar een opwarming van 2.7C°, terwijl overal het getal van de veilige grens van 2C° wordt uitgehangen. Er is ook heel wat onduidelijkheid over klimaatfinanciering, maar toch zal dat akkoord gepresenteerd worden als een succes. (…)
Ik sta achter een internationale samenwerking, maar denk niet dat er op de manier waarop er momenteel onderhandeld wordt, een ambitieus akkoord uit de bus zal komen. De ambitie om de klimaatverandering tegen te houden had er al lang moeten zijn. (…)
Ook veel bedrijven houden zich bezig met het klimaatprobleem, maar dan is het maar de vraag of ze dat doen omdat ze bezorgd zijn over het klimaat of omdat ze merken dat meer en meer mensen begaan zijn met milieu en duurzaamheid, zodat dit voor hen een nieuwe markt kan worden.
Schermafdruk 2015-11-10 06.30.13Iedereen is eigenlijk enkel bezig met en voor zichzelf maar niemand denkt na over waar de grenzen liggen van onze planeet. Een onderneming wil enkel winst creëren en haar aandeelhouders tevreden stellen. Het probleem ligt echter niet bij de CEO’s van bedrijven, maar bij het hele systeem dat toelaat om beslissingen over te laten aan bedrijven en vooral hun aandeelhouders, in plaats van aan de parlementen. Er is geen democratie in onze economie. (…)
We moeten ten eerste een heel duidelijke schets maken van het probleem van klimaatverandering, wie er baat heeft bij echte oplossingen en wie die oplossingen tegenhoudt. We gaan dit klimaatprobleem niet oplossen zonder een politiek conflict te creëren in de maatschappij, waarbij de bedrijven en de machtigen niet onaangetast blijven. (…)
Nog nooit heeft de wereld voor een dergelijk probleem gestaan dat op zo korte tijd moest worden opgelost. Samenwerking is daarbij uiterst belangrijk, want als we het individueel aanpakken zullen we er niet geraken. We kunnen het enkel nog oplossen door op grote schaal beslissingen te nemen en door grootschalige investeringen te doen in elektriciteitsnetwerken, openbaar vervoer en publieke diensten. (…)’

Bronnen
MO Mondiaal Nieuws, 7 november 2015: ‘We gaan dit klimaatprobleem niet oplossen zonder een politiek conflict te creëren’
Website Climate Express
#systemchangenotclimatechange
Foto: Natalie Eggermont, voorzitter Climate Express (België) (foto: Climate Express)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.